Τεχνολογία

Σύστημα ελέγχου γάλακτος για κτηνοτρόφους

fjssgfs3


Σύμφωνα με έρευνες, το γάλα συγκαταλέγεται μεταξύ των τροφίμων με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Πως όμως από τον παραγωγό καταλήγει στο ποτήρι μας και είναι ασφαλές προς κατανάλωση;

Η διαδρομή του γάλακτος μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή είναι μεγάλη. Το γάλα αποθηκεύεται σε δεξαμενές έως και τρεις μέρες προτού διοχετευτεί στο ψυγείο ενός Σούπερ Μάρκετ  ή οδηγηθεί σε περαιτέρω επεξεργασία. Αυτή η διαδρομή ωστόσο, ενέχει σημαντικούς κινδύνους καθώς μικροοργανισμοί και αλλοιώσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του προϊόντος.

fjssgfs1

Τους κινδύνους αυτούς έρχεται να περιορίσει η Bosch, με ένα νέο σύστημα ελέγχου γάλακτος, το «Deepfield Connect» που στηριζόμενο στους αισθητήρες, παρέχει έναν έξτρα μηχανισμό διασφάλισης ποιότητας στους παραγωγούς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ας δούμε όμως πως λειτουργεί.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης και επεξεργασίας γάλακτος (Σιλό) έχουν συνήθως πολλές εσοχές που σφραγίζονται με πλαστικά καλύμματα. Η Βosch εξοπλίζει αυτά τα πλαστικά καλύμματα με υπέρυθρους αισθητήρες που συλλέγουν τα δεδομένα μετρήσεων και τα στέλνουν στο Bosch IoT Cloud, όπου γίνεται η επεξεργασία και στη συνέχεια η μεταφορά τους στο smart phone του γαλακτοπαραγωγού. Συγκεκριμένα οι αισθητήρες της Bosch μετρούν συνεχώς τη θερμοκρασία του γάλακτος ενώ λαμβάνουν χώρα οι διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας του, όπως αυτή της ανάδευσης, του καθαρισμού και της ψύξης.

fjssgfs2

Είναι πολύ σημαντικό η θερμοκρασία του γάλακτος να μην υπερβεί για αρκετές ώρες τους 4ο C. Αν συμβεί αυτό, τότε ο αριθμός των μικροβίων θα αυξηθεί και το γάλα θα είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση. Επιπλέον όταν σημειωθεί βλάβη στο σύστημα ψύξης, μια εφαρμογή (app) της Bosch ενημερώνει τους παραγωγούς γάλακτος ώστε να δράσουν έγκαιρα πριν ξινίσει το γάλα.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος ελέγχου Bosch Deepfield Connect είναι ότι είναι συμβατό και με οποιοδήποτε βυτίο γάλακτος ανεξαρτήτου μοντέλου, κατασκευαστού και παλαιότητας. Κατά αυτόν τον τρόπο ,τα παλιότερα βυτία γάλακτος εξοπλίζονται με την πιο σύγχρονη τεχνολογία με χαμηλό κόστος.

fjssgfs4

Το νέο σύστημα ελέγχου γάλακτος «Deepfield Connect» της Bosch παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, στην έκθεση Agritechnica ενώ το λανσάρισμα του στην αγορά αναμένεται για τις αρχές του 2018.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button