Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Τα Λελώνεια θα αναβιώσουν και φέτος στα Φιλιατρά

Τα Λελώνεια θα αναβιώσουν και φέτος αυτή την Δευτέρα 23 του μηνός ανήμερα του Αϊ-Γιωργιού όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην μνήμη του Πανάγου Λελώνη του Φιλιατρινού νέου που την περίοδο της τουρκοκρατίας  αψήφησε τις απειλές των Τούρκων ότι θα τον σκότωναν αν  πάρει μέρος στους ιππικούς αγώνες που γίνονταν του Αϊ-Γιωργιού καθώς κέρδιζε συνέχεια.

Αυτός όχι μόνο πήρε μέρος αλλά για ακόμη μια φορά νίκησε, έτσι με κάποια πρόφαση οι Τούρκοι αποφάσισαν να τον κρεμάσουν στη βελανιδιά που είναι δίπλα στο ναό. Μέσα από την κρεμάλα τον έσωσε η  αρραβωνιαστικιά του Κρινιώ που έκοψε το σκοινί και με το άλογό της τον πήρε για να ξεφύγουν. Η παράδοση θέλει στην προσπάθεια τους αυτή να πέφτουν σε μια λίμνη λίγο πιο κάτω και να πνίγονται.

Τα Λελώνεια που περιλάμβαναν ιππικούς αγώνες είχαν καθιερωθεί από πολύ παλιά. Ομως στην πορεία του χρόνου σταμάτησαν και έχουν αναβιώσει και πάλι τα τελευταία χρόνια.

Την Κυριακή το απόγευμα, στις 7,  στον μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός, ενώ ανήμερα Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας θα γίνει περιφορά της σημαίας του Αγίου από ιππείς στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, θα ακολουθήσει ιππική παρέλαση και αγώνας δρόμου από μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Φιλιατρών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button