Οικονομία

Τελεσίγραφο Βρυξελλών για πλειστηριασμούς ακινήτων

Οι πλειστηριασμοί βρίσκονται στο επίκεντρο πριν το οριστικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Αξιωματούχος των Βρυξελλών φέρεται να έστειλε στην Αθήνα το μήνυμα ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν τρέξουν οι πλειστηριασμοί.

Το διάστημα των εορτών η κυβέρνηση το πέρασε χωρίς εντάσεις και φασαρίες στα Ειρηνοδικεία αφού μέχρι και σήμερα οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Το crash test αναμένεται την επόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, όπου και θα γίνουν οι πρώτοι για το 2018 πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία ενώ 26 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών θα βγουν στο σφυρί με ένα κλικ στα γραφεία των συμβολαιογράφων. Μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν προγραμματιστεί 28 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες.

Παράλληλα στα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζονται πυρετωδώς για το νομοσχέδιο-σκούπα με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να λάβει την έγκριση του Euroworking Group πρωτίστως και εν συνεχεία του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου που, εκτός απροόπτου θα ξεκλειδώσει την δόση και θα κλείσει οριστικά την 3η αξιολόγηση.

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των πλειστηριασμών που για την ώρα είναι κυριολεκτικά στο «αέρα. Παράλληλα η κυβέρνηση τρέχει προκειμένου μέχρι τότε, δηλαδή στις 22 Ιανουαρίου ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup που θα δώσει την πολιτική έγκριση για την τρίτη αξιολόγηση, να έχει γίνει ένας σημαντικός αριθμός πλειστηριασμών τόσο ηλεκτρονικά (e-auctions) όσο και με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία όχι μόνο της Αθήνας αλλά και των άλλων πόλεων. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος που αφορά τα χρέη προς τις τράπεζες.

Το δεύτερο σκέλος είναι ακόμη πιο δύσκολο παρότι δεν έχει λάβει ακόμη μεγάλη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) της κυβέρνησης με τους Θεσμούς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία. Μάλιστα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο δεν υπάρχει δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία.

newsbeast

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button