Αγροτικά

Τεράστιες οι ζημιές στον Ηλειακο Κάμπο: «Πνίγηκαν» έξι χιλ. στρέμματα!

Καταστροφικό αποδείχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής για τους καλλιεργητές του κάμπου της Ηλείας, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες των περιοχών Κουρτεσίου και Αρετής. Χιλιάδες στρέμματα βυθίστηκαν στο νερό, βυθίζοντας σε απόγνωση τους καλλιεργητές που παρατηρούν πλέον το μέλλον τους χωρίς ελπίδα.

Στην ευρύτερη περιοχή Κουρτεσίου και Αρετής, οι καταστροφές από την καταρρακτώδη βροχή που τις έπληξε την Παρασκευή αγγίζουν σχεδόν τα 2.000 στρέμματα στη βιομηχανική ντομάτα, τα 1.000 στο καρπούζι, τα 3.000 στο καλαμπόκι, ενώ και οι καλλιέργειες πεπονιών και πιπεριού έχουν υποστεί και αυτές ανάλογες ζημιές…

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της χθεσινής μέρας, όταν και διαπιστώθηκε το μέγεθος της καταστροφής, οι καλλιεργητές της περιοχής ειδοποίησαν άμεσα τους αρμόδιους φορείς. Η αντίδραση ήταν άμεση, με το ΤΟΕΒ να στέλνει μηχανήματα προκειμένου να καθαριστούν δυο σημαντικά αποστραγγιστικά κανάλια, τα 23Τ και 24Τ. Πρόκειται για δυο εκ των μεγαλύτερων καναλιών της περιοχής, τα οποία φράκαραν από τον όγκο του νερού και ήταν η κύρια αιτία για να ξεφύγει η κατάσταση.

 

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που η περιοχή του Κάμπου γενικότερα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καταστροφές, με την ευθύνη πλέον να περνάει στην Πολιτεία που καλείται να βρει όσο το δυνατόν συντομότερα οριστική λύση προκειμένου κανείς άλλος στο μέλλον να μην αντιμετωπίσει ανάλογη καταστροφή.

Την απελπισία τους για την καταστροφή που τους βρήκε, εξέφρασαν οι αγρότες Τρύφωνας και Λεωνίδας Ντελμεκούρας, που υποστήριξαν πως η καταρρακτώδης βροχή έπνιξε τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα να προσπαθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας να σώσουν μαζί με τα μηχανήματα του ΓΟΕΒ Μυρτουντίων ότι μπορούν. Ακόμα, πραγματοποίησε κάλεσμα προς την πολιτεία προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό τους και να τους βοηθήσει, αφού οι απώλειες στο ετήσιο εισόδημά τους είναι τεράστιες.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και αντιδήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Χρήστος Παλαιολόγος, τόνισε πως ο όγκος νερού που «έπεσε» σε Αρετή και Κουρτέσι ήταν τεράστιος, με αποτέλεσμα να καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Ως ΤΟΕΒ, τάχθηκε στο πλάι των πολιτών εστιάζοντας στην ανάγκη για παροχή βοήθειας από την πολιτεία, ενώ ως ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε τον καθαρισμό των 23Τ και 24Τ αποστραγγιστικών καναλιών. Ο πρωτογενής τομέας τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, με την ανάγκη για εύρεση λύσης να είναι επιτακτική. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος στάθηκε στις καταστροφές των καλλιεργειών του Κάμπου τα τελευταία χρόνια και τόνισε πως θα κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για να κατοχυρωθούν οι παραγωγοί σε περίπτωση που η επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Κουρεμπέ και τον προϊστάμενο κ. Κεχαγιά δεν καρποφορήσουν. Ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Κακαλέτζος αναφέρθηκε στην ανάγκη το κράτος να ενεργοποιηθεί και να βρει λύση στα προβλήματα του Κάμπου με τις πλημμύρες, ενώ λίγο πριν το κλείσιμό του αναφέρθηκε και στις εκτάσεις που κατέπνιξε η κακοκαιρία της Παρασκευής.

Στο Κουρτέσι για να δει το μέγεθος της ζημιάς, βρέθηκε και ο πολιτευτής της ΝΔ Θεόδωρος Βλαγκούλης που τόνισε την αναγκαιότητα της έλευσης των αρμόδιων κλιμακίων για να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής και να δοθούν στη συνέχεια τα προβλεπόμενα κονδύλια. Αιχμηρός όμως ήταν και κατά του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, καθώς όπως υποστήριξε οι πλημμύρες κρίνουν αναποτελεσματικό το έργο του, ενώ υποστήριξε πως το ζήτημα των καταστροφών θα φτάσει και στον τομέα Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις προς τους υπεύθυνους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button