Αγροτικά

Την 9η θέση έχει η Ελλάδα σε κόστος αγοράς καλλιεργήσιμης γης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Την υψηλότερη μέση αξία για αγορά καλλιεργήσιμης γης παρουσιάζει η Ολλανδία σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε για το 2016 η Eurostat.

Συγκεκριμένα το μέσο κόστος αγοράς γης στην Ολλανδία φτάνει τα 63.000 ευρώ ανά εκτάριο ή 6.300 ευρώ το στρέμμα. Ακόμα και σε κάθε περιφέρεια της Ολλανδίας, το μέσο κόστος αγοράς ξεπερνούσε όλους τους εθνικούς μέσους όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως, το υψηλότερο μέσο κόστος αγοράς γης σε περιφερειακό επίπεδο στην Ε.Ε. εμφανίζεται στην περιφέρεια Linguria της Ιταλίας, με 108.000 ευρώ το εκτάριο.

Η φθηνότερη καλλιεργήσιμη γη βρίσκεται στη Ρουμανία, με μέσο κόστος 1.958 ευρώ το εκτάριο το 2016. Σε περιφερειακό επίπεδο, η φθηνότερη περιφέρεια ήταν το 2016 η Yugozapaden στη Βουλγαρία με 1.165 ευρώ το εκτάριο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση με μέσο κόστος αγοράς καλλιεργήσιμης γης περίπου 15.000 ευρώ το εκτάριο ή 1.500 ευρώ το στρέμμα, πολύ κοντά στην Ισπανία και τη Σλοβακία.

Το επίπεδο των τιμών αγοράς γης εξαρτάται από εθνικούς (νομοθεσία), περιφερειακούς (κλίμα, προσβασιμότητα σε δίκτυα) και τοπικούς παράγοντες (ποιότητα και κλίση εδάφους, αποστράγγιση κ.λπ.), καθώς και σε δυνάμεις της αγοράς (προσφορά και ζήτηση).

Τάσεις

Από τα διαθέσιμα δεδομένα, φαίνεται ότι τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου σε τιμές γης μεταξύ 2011 και 2016 εμφάνισε η Τσεχία (τριπλάσια αύξηση), η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία και η Ουγγαρία (διπλάσια αύξηση). Οι τιμές αυξήθηκαν και σε άλλα κρά,τη-μέλη, αλλά με πολύ μικρότερους ρυθμούς. Σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες, η αγορά καλλιεργήσιμης γης ήταν πιο ακριβή σε σχέση με την αγορά μόνιμων βοσκότοπων, με εξαίρεση τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου το κόστος των βοσκότοπων είναι 20 φορές πιο πάνω από την καλλιεργούμενη γη!

Επίσης, η αγορά αρδευόμενης καλλιεργήσιμης γης είναι πιο ακριβή από την ξηρική – έξι φορές πιο ακριβή στην περίπτωση της ισπανικής περιφέρειας της Murcia.

Τα στατιστικά στοιχεία για το κόστος της ενοικίασης δεν είναι συγκρίσιμα, διότι η Ελλάδα δεν έδωσε στοιχεία, κάτι που σαφέστατα έχει να κάνει με την αδυναμία της ΕΛΣΤΑΤ να καταγράψει αυτό το τόσο σημαντικό οικονομικό μέγεθος που επηρεάζει το κόστος παραγωγής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Πρώτη στο κόστος ενοικίασης είναι και πάλι η Ολλανδία με μέσο ετήσιο ενοίκιο 791 ευρώ το εκτάριο ή 79,1 ευρώ το στρέμμα. Φθηνότερη ήταν κατά μέσο όρο η Λετονία με 46 ευρώ το εκτάριο ή 4,6 ευρώ το στρέμμα!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button