Αγροτικά

Τις 3.000 αναμένεται να φτάσουν οι δηλώσεις ζημιάς στην Κορινθία από τους αμπελουργούς

Στο Ζευγολατιό Κορινθίας, έδρα του δήμου Βέλου-Βόχας, βρέθηκε στις 3 Αυγούστου το πρωί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή που η καλλιέργεια του σταφυλιού, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές απ’ τα καιρικά φαινόμενα των ημερών (πολλές βροχές, ισχυροί άνεμοι, γενικευμένη υγρασία).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Τρίπολης, τον κ. Αποστόλου, υποδέχθηκε στο δημαρχείο, ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος, ο οποίος και μίλησε για «συνωμοσία των καιρικών φαινομένων» και ζήτησε γρήγορες δράσεις απ’ τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Δείτε στη φωτογραφία τις ζημιές στα αμπέλια της Στιμάγκας Κορινθίας της 23ης Ιουλίου, όπως την ανέβασε στο Facebook η Maria Nousp:

Ο υπουργός, τόνισε τα εξής: «Ο ΕΛΓΑ θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει Οι υποβολές των δηλώσεων θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, ώστε να ακολουθήσει η εκτίμηση. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες (ασφάλιστρο, κρατική ενίσχυση κλπ.) για να εξασφαλίσουμε χρήματα.

Επιθυμούμε η νέα καλλιεργητική χρονιά για τον αγρότη, να είναι χρονιά που θα έχει πάρει χρηματική ενίσχυση».

Τον Υπουργό, συνόδευε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Χ. Κασίμης.

Ο πρώτος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Άνοιξαν για τους αγρότες των σταφυλιών οι αγγελίες. Εκτιμούμε ότι θα γίνουν γύρω στις 3.000 δηλώσεις στην Κορινθία. Μετά τον δεκαπενταύγουστο, θα έχουμε περισσότερο προσωπικό για να προχωρήσουμε όλα αυτά τα θέματα. Οι φθορές στα πανιά των παραγωγών μπορούν να καλυφθούν απ’ το μέτρο 5.1, οι κατασκευές και τα σίδερα απ’ τα ΠΣΕΕΑ. Δίνονται αποζημιώσεις και για τους ανέμους.»

Ο κ. Κασίμης, τοποθετήθηκε γύρω απ’ το θέμα του έργου του Ασωπού.

Για το σπουδαίο αυτό έργο, δήλωσε: «Το έργο αυτό είχε πολλά νομικά, περιβαλλοντικά και χρηματοδοτικά προβλήματα. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση απ’ την Ευρωπαική Επιτροπή, λύσαμε τα νομικά και τα λοιπά προβλήματα (απαλλοτριώσεις, άδειες, εγγυητικές επιστολές) και ήδη ο εργολάβος είναι μέσα στο έργο και δουλεύει στο φουλ. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο πλέον. Πριν τον Δεκέμβριο του 2020, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί».

Στο δημαρχείο του δήμου Βέλου-Βόχας, βρέθηκαν και οι τρεις (3) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κορινθία (Μ. Θελερίτη, Γ. Ψυχογιός Γ. Τσόγκας).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button