Αγροτικά

Τι συμβαίνει με τη Διεπαγγελματική Φέτας;

Μια ανεξήγητη αντιπαράθεση, τουλάχιστον για τους απλούς παρατηρητές των τεκταινόμενων γύρω από την κτηνοτροφία, τις τιμές γάλακτος και τη φέτα, υποβόσκει το τελευταίο διάστημα και εκδηλώνεται με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, χωρίς ονόματα και… διευθύνσεις.

Προφανώς, από τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις, υπάρχει μια αντιπαράθεση για το θέμα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, ανάμεσα στον πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης Γιάννη Βιτάλη, που είχε μεν αναδειχθεί από όσους συμμετείχαν στο εγχείρημα τον περασμένο Ιούνιο, αλλά ποτέ δεν έλαβε την επίσημη αναγνώριση από το υπουργείο και τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Τελευταία αφορμή δόθηκε από τις πληροφορίες που μετέφερε ο περιφερειάρχης, κατά το περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας, ότι επίκειται η αναγνώριση της Δ.Ο.Φ. από το Πρωτοδικείο εντός των ημερών, κάτι που διέψευσε με δριμύτητα ο κ. Βιτάλης σε δήλωσή του.

Ως προς την ουσία, ο κ. Βιτάλης επισημαίνει ότι «το καταστατικό βρίσκεται σε διαβούλευση, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συνεπώς το πρωτοδικείο είναι ακόμη μακριά».

Ωστόσο, πρόσφατα, την περασμένη Παρασκευή, από το βήμα της γιορτής φέτας στην Ελασσόνα, ο ίδιος επέρριπτε ευθύνες στον πρώην υπουργό Βαγ. Αποστόλου για την καθυστέρηση στην αναγνώριση της Διεπαγγελματικής.

Τουλάχιστον, από όσα έχουν γίνει δημόσια γνωστά μέχρι σήμερα, ο πρώην υπουργός είχε στα χέρια του δύο φακέλους για Δ.Ο.Φ., μια από την πλευρά του ΣΕΒΓΑΠ και μερίδας κτηνοτρόφων και τυροκόμων και μία που προέρχονταν μόνο από κτηνοτρόφους.

Προφανώς, όταν μιλάμε για Διεπαγγελματική Οργάνωση, αυτή θα πρέπει να είναι μία και να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, οπότε αν η καθυστέρηση είχε αυτό ως στόχο, καλώς έγινε. Αποτέλεσμα πάντως υπήρξε, αφού οι δύο πλευρές, παραμερίζοντας συμφέροντα και φιλοδοξίες, συμφώνησαν για την σύσταση μιας Δ.Ο.Φ., κάτι που μαζί με την προστασία της φετας –σύμφωνα με δηλώσεις και των δύο- αποτελούσε στόχο και για τον κ. Βιτάλη και για τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος ενεπλάκη στο θέμα από την αρχή.

Ωστόσο, η αντιπαράθεση προφανώς δεν αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο θα κατατεθεί το καταστατικό της Δ.Ο.Φ. στο Πρωτοδικείο, αλλά φαίνεται πως έχει άλλες προεκτάσεις, που εικάζουμε ότι αφορούν στο ποιοι θα συμμετέχουν και με ποιους όρους.

Πάντως, ο κ. Βιτάλης φέρεται να «φωτογραφίζει» τον περιφερειάρχη, όταν στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι «η Δ.Ο.Φ δε θα αποτελέσει πεδίο προσωπικής επικοινωνιακής στρατηγικής, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών». Ο ίδιος, εξάλλου, δεν έχει κρύψει την ενόχλησή του στο παρελθόν για την παρεμβατική ίσως κάποιες φορές στάση του περιφερειάρχη για το θέμα της φέτας.

«Σενάρια και δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες περί επικείμενης –εντός της εβδομάδας μάλιστα ίδρυσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, είναι παντελώς ανεύθυνα και αβάσιμα. Εκπορεύονται μόνο από προσωπικές φιλοδοξίες και ανάγκες δημοσιότητας, από εκείνους που τα εκπονούν και τα διακινούν. Ας μας επιτρέψουν οι δήθεν γνωρίζοντες τα πάντα, να γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τι συμβαίνει, εμείς, οι άνθρωποι της Δ.Ο.Φ.», τονίζει ο κ. Βιτάλης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με μια ανακοίνωση με τίτλο «Το μέλλον της κτηνοτροφίας δεν μπορεί να περιμένει τις εκλογές…» και πολλούς αποδέκτες, ο περιφερειάρχης εμμένει στις πληροφορίες του ότι είναι θέμα ημερών η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη σύσταση της Δ.Ο.Φ., ενώ αναφέρεται στο «ιστορικό» του ενδιαφέροντος της περιφέρειας για την προστασία της φέτας, με αφορμή τη συμμετοχή της περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στο Ντουμπάι, κάτι που πιθανότατα να είναι μια έμμεση απάντηση στον κ. Βιτάλη.

«Στην πορεία προέκυψε το ζήτημα με τις μειώσεις των τιμών γάλακτος, για τις οποίες εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της Ηπείρου απευθύνθηκαν στην περιφέρεια, ώστε να συμβάλει με κάθε πρόσφορο τρόπο, αφενός στην εξέταση των λόγων που οδηγούν στις μειώσεις -που δε συμβαδίζουν με τη μείωση της κατανάλωσης- αφετέρου με το κύρος της να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση αυτών. Κι αυτό έπραξε η περιφερειακή αρχή, απευθυνόμενη σε επιχειρήσεις, σε κτηνοτρόφους και σε παράγοντες της αγοράς. Συγκέντρωσε στοιχεία, κατέληξε σε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα, από τα οποία προέκυψε ότι οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις της Ηπείρου δε χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα – σε αντίθεση με άλλες περιοχές- υφίστανται όμως σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις του αθέμιτου ανταγωνισμού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το γεγονός ότι, με κάθε αφορμή, ο κ. Καχριμάνης τονίζει ότι οι βιομηχανίες της Ηπείρου χρησιμοποιούν μόνο ελληνικό γάλα αλλά και ότι δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλες, θα μπορούσε να σηματοδοτεί και μια «κοινή πορεία» με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, την οποίας αντιπρόεδρος είναι ο κ. Βιτάλης. Πολύ δε περισσότερο, όταν στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε συμφωνία με την βιομηχανία, ώστε να μη μειωθούν οι τιμές γάλακτος προς τους παραγωγούς.

Επομένως η φράση που ακολουθεί στην ανακοίνωση του περιφερειάρχη, σε καμία περίπτωση δεν αφορά τον κ. Βιτάλη, αλλά μάλλον αναδεικνύει μια ακόμη από τις πολλές διαστάσεις των θεμάτων, που σχετίζονται με την κτηνοτροφία.

«Είναι γεγονός ότι η κινητικότητα που αναπτύσσεται για τον έλεγχο της αλυσίδας “εμπορία γάλακτος- παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων” έχει ενοχλήσει αρκετούς και ειδικά εκείνους που είχαν “ξεχάσει” τι θα πει έλεγχος. Το βλέπουμε και το αισθανόμαστε σε καθημερινή βάση, είτε με δημοσιεύματα, είτε με “χτυπήματα κάτω από τη μέση”. Ο αγώνας όμως και θα συνεχιστεί και θα δικαιωθεί προς όφελος των κτηνοτρόφων μας», σημειώνει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button