ΓαργαλιάνοιΚυπαρισσίαΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Άρθρο του Γιάννη Γκόνη για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας – “Τα όσα γίνονται απαξιώνουν την Τ.Α.”

DSC_0575


Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

       Σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο  έρχονται στη δημοσιότητα σκηνές ‘’απείρου κάλλους’’. Εντάσεις, γκρίνιες, προσωπικές αντιπαραθέσεις, αμφισβητήσεις, άρνηση της δημοτικής αρχής να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων για θέματα που απασχολούν τον δήμο. Καταγγελίες για αναθέσεις σε ‘’ημετέρους’’ και εξυπηρετήσεις ιδιωτών, όταν μάλιστα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του δήμου. Και πάντα ο κ. δήμαρχος μεταθέτει τις ευθύνες για τα προβλήματα του δήμου σε κάποιους άλλους, ώστε να απαλλάσσει  από κάθε ευθύνη την δημοτική αρχή.

      Ο διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων γίνονται σε επίπεδο που δεν τιμά κανέναν. Είναι δυνατόν στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου να μην γίνεται ουσιαστικός διάλογος, να μην ακούγονται όλες οι απόψεις, να μην υπάρχουν συγκλίσεις και ανοχή στην διαφορετική άποψη;

      Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πολίτες που διαβάζουν ή ακούν τα όσα γίνονται στο δημοτικό συμβούλιο απαξιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαξιώνουν, δηλαδή, τον θεσμό που είναι πιο κοντά σε αυτούς αλλά είναι και τόσο σημαντικός για την καθημερινότητά τους.

       Δεν μπορεί, επίσης, σήμερα, με τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι, να τίθεται θέμα διαφάνειας και κακοδιαχείρισης ή εξυπηρέτησης ‘’ημετέρων’’ (όπως έγινε το καλοκαίρι με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις).

     Τι θα έπρεπε να γίνει;  Η δημοτική αρχή έπρεπε να έχει πάρει πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν και θα αναβαθμίζουν την Δημοκρατία στον δήμο. Διαδικασίες συνεννόησης και συνεργασίας εντός του δημοτικού συμβουλίου, διαδικασίες που θα ενισχύουν την διαφάνεια και δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Διαδικασίες που θα ενισχύουν την συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση και την λήψη αποφάσεων γύρω από σημαντικά θέματα του δήμου, ώστε να αυξάνεται όλο και περισσότερο η εμπιστοσύνη αλλά και η εκτίμηση προς το θεσμό της Τ.Α.

      Η δημοτική αρχή Τριφυλίας είναι πολύ πίσω, συγκριτικά με άλλους δήμους, σε σχέση με την λειτουργία του δήμου, και αυτό ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση.

      Είναι προφανές, από την όλη λειτουργία του δήμου και της δημοτικής αρχής, ότι ο αυταρχισμός, ο συγκεντρωτισμός, ο δημαρχοκεντρισμός και η έλλειψη κουλτούρας συνεννόησης και συνεργασίας στην άσκηση εξουσίας στο δήμο, δεν έχουν καμιά σχέση με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της Τ.Α. σήμερα.

Η εποχή που η Τ.Α. λειτουργούσε ως κομματικό φερέφωνο, με κομματικές σκοπιμότητες και πολιτικές αγκυλώσεις έχει προ πολλού παρέλθει, αλλά κάποιοι στον δήμο Τριφυλίας δεν εννοούν να το καταλάβουν. Είναι αυτές οι πρακτικές που μας οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική κρίση.

     Σήμερα, μπροστά στις προκλήσεις και τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, απαιτούνται ευρύτατες πολιτικές και παραταξιακές συγκλίσεις, συμμετοχικές διαδικασίες αλλά και διαδικασίες διαφάνειας, τόσο στις αποφάσεις όσο και στην υλοποίηση των αποφάσεων.

    Αν θέλουμε να ‘’χτυπήσουμε’’ την κοινωνική αδιαφορία και την απαξίωση των πάντων, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα που τα ζούμε και τα βλέπουμε δίπλα μας, πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά  για το μοντέλο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης του δήμου που χρειαζόμαστε και επιδιώκουμε.

Πρέπει να προκρίνουμε πολιτικά και να θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή ένα άλλο μοντέλο άσκησης της εξουσίας στον δήμο.

     Ένα μοντέλο που θα οδηγεί στη συμμετοχική δημοκρατία, στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, στην ανάδειξη της ανθρώπινης δημιουργίας του τόπου μας, στην όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και οργάνωσης της ζωής της πόλης.

Γιάννης  Γκόνης

    Υ.Γ    Για την γυναίκα του Καίσαρα έχει ακούσει κανείς στη δημοτική αρχή;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button