Δήμος ΚαλαμάταςΤοπικά Νέα

Ένα βήμα πιο κοντά η δημιουργία Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα

DIASTHMIKH-PYLH-2-630x336


ΜΕ ΑΡΓΑ, αλλά σταθερά βήματα, φαίνεται πως προχωρά η σπουδαία υπόθεση της ίδρυσης Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, η οποία θα ανάψει το «πράσινο φως» στην πολυσυζητημένη και εξαιρετικά σημαντική δημιουργία, Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή, το Νομοσχέδιο και ο ορισμός πλαισίου, για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων. Το Νομοσχέδιο, κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με τον υπουργό Νίκο Παππά, να κρατά τη δέσμευσή του, την οποία έδωσε στους φορείς της πόλης, στην επίσκεψή του πριν μερικούς μήνες, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Με το νομοσχέδιο αυτό, η χώρα μας προχωρά στη θεσμοθέτηση Εθνικής Νομοθεσίας και στρατηγικής για την άσκηση διαστημικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας την παρουσία της στον τομέα, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) Α.Ε., που ως ανώνυμη εταιρεία, θα αναλάβει υπό την εποπτεία φυσικά της πολιτείας, τον συντονισμό των δράσεων και την αξιοποίηση των δικαιωμάτων και πόρων του ελληνικού Δημοσίου στο Διάστημα.  Μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει το συντονισμό των δυνάμεων που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις ευκαιρίες που προσφέρει τόσο ο «Κοπέρνικος» όσο και ο κλάδος του διαστήματος συνολικά, ιδιαίτερα στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας, όπως είχε εξηγήσει στην Καλαμάτα, διαλύοντας… τις σατιρικές αναφορές, ο Νίκος Παππάς. «Σήμερα, στην Ελλάδα καλλιεργούνται 200.000 στρέμματα με την υποστήριξη υπηρεσιών της Γεωργίας Ακριβείας. Ήδη, δρομολογούμε τον τριπλασιασμό των εκτάσεων αυτών εντός του 2018. Η χρήση επίγειων σταθμών, drones και ψηφιακών εφαρμογών, σε συνδυασμό με τις δορυφορικές υπηρεσίες του «Κοπέρνικου», μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κόστους 45-50% για τον Έλληνα αγρότη, εντός της προσεχούς διετίας», είχε αναφέρει ο υπουργός, ενώ παράλληλα, θα ενισχυθούν οι ερευνητικές και επιστημονικές εφαρμογές που προκύπτουν από τις επιμέρους πολιτικές για το Διάστημα, όπως οι εφαρμογές πολιτικής προστασίας και ασφάλειας. Με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου ενισχύεται η συνεργασία με σημαντικά ερευνητικά κέντρα, ελληνικά και διεθνή, καθώς και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαστήματος και ανοίγουν νέοι ορίζοντες στον τομέα της Αεροδιαστημικής της χώρας μας. Για την Καλαμάτα η εξέλιξη αυτή, είναι πολύ σημαντική, καθώς ζωντανεύει ξανά, το… όραμα των Αδερφών Παπαδόπουλου, του Περικλή, καθηγητή Αεροδιαστημικής και Αστροδιαστημικής Μηχανικής, και πάνω από 30 χρόνια στενού συνεργάτη της NASA, με συνεισφορά σε πληθώρα αεροδιαστημικών εγχειρημάτων, όπως τα προγράμματα του Διαστημικού Λεωφορείου, του Curiosity αλλά και του μικροδορυφόρου Λ-sat, που φτιάχτηκε από Έλληνες ερευνητές και μηχανικούς και του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, καθηγητή Πανεπιστημίου- Μηχανολόγου Μηχανικού στο σχεδιασμό συστημάτων, οι οποίοι έχουν βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και δεν εγκατέλειψαν ούτε λεπτό, την ιδέα της Διαστημικής Πύλης, που θα έχει πολλαπλά και ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την πόλη. Αξίζει να επισημανθεί πως η Διαστημική Πύλη, θα είναι ουσιαστικά, μια βάση για ειδικά αεροσκάφη τα οποία θα απογειώνονται, θα μπαίνουν στη στρατόσφαιρα, θα επανεισέρχονται στην ατμόσφαιρα και θα προσγειώνονται – δίνοντας στους επιβάτες του,  μια εμπειρία από τα πρόθυρα του διαστήματος.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button