Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Αναβίωσαν και φέτος τα Λελώνεια στα Φιλιατρά [εικόνες – βίντεο]

Αναβίωσαν και φέτος τα Λελώνεια στα Φιλιατρά, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, εκδηλώσεις που έχουν καθιερωθεί προς τιμή του Παναγή Λελώνη.

Παρουσία πλήθους κόσμου αναβίωσαν και φέτος τα “Λελώνεια” στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Φιλιατρά, με τους ιππείς να δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην ημέρα.

Οι εκδηλώσεις φέρουν το όνομα και είναι αφιερωμένες στην μνήμη του Πανάγου Λελώνη, του Φιλιατρινού νέου που την περίοδο της τουρκοκρατίας αψήφησε τις απειλές των Τούρκων ότι θα τον σκότωναν αν πάρει μέρος στους ιππικούς αγώνες που γίνονταν ανήμερα του Αϊ-Γιωργιού καθώς κέρδιζε συνέχεια.

Αυτός όχι μόνο πήρε μέρος αλλά για ακόμη μια φορά νίκησε, έτσι με κάποια πρόφαση οι Τούρκοι αποφάσισαν να το κρεμάσουν στη βελανιδιά που είναι δίπλα στο ναό, μέσα από την κρεμάλα τον έσωσε η αρραβωνιαστικιά του Κρινιώ που έκοψε το σκοινί και με το άλογό της τον πήρε για να ξεφύγουν. Η παράδοση θέλει στην προσπάθειά τους αυτή να πέφτουν σε μια λίμνη λίγο πιο κάτω και να πνίγονται.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στον ιστορικό εκκλησάκι, μετά το πέρα της οποίας ο πατήρ Διονύσιος Καλογερόπουλος παρέδωσε την σημαία του Αϊ-Γιώργη στον ιππέα Φώτη Μίχο που μαζί με τους άλλους ιππείς και τις αμαζόνες την περιέφεραν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και επέστρεψαν πάλι στο ναό όπου τους απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου από μαθητές του Γυμνασίου Φιλιατρών.

Επίσης, υπήρξε αναφορά στην ιστορία του Πανάγου Λελώνη από τον Γιάννη Σάκκουλα, διευθυντή του Ειδικού Εργαστηρίου Φιλιατρών, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button