ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του ΒΙΟΚΑ Γαργαλιάνων

 

1ebe891f50479a2649068cbf2303f0b3_XL


Σύντομη περιγραφή του έργου

Αναρτήθηκε προχθές στη Διαύγεια η  Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και αγωγού διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων τ. Δήμου Γαργαλιάνων» του Δήμου Τριφυλίας».

Η απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

 

Γενικά στοιχεία 

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων βρίσκεται σε γήπεδο έκτασης: 8.821,15m2, στη θέση: «Τσίκουζα» της Δ.Κ. Γαργαλιάνων, Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Δήμου Τριφυλίας, Νομού Μεσσηνίας, με συντεταγμένες κέντρου βάρους κατά ΕΓΣΑ 87 (Χ, Υ) = (288770, 4102420) και μέσο υψόμετρο 125m (Σχ.07ΝΑ: ΝΕΑ ΓΕΝ. ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΕΕΛ). Η πρόσβαση στην ΕΕΛ γίνεται μέσω υφιστάμενης, μετά από τσιμεντόστρωση και λοιπά έργα βελτίωσης, αγροτικής οδού μήκους 73,3m, πλάτους 3,25m και μέγιστης κλίσης 11,5%, η οποία συμβάλει στην οδό Γαργαλιάνοι – Γρηγοράκη. Το φυσικό αντικείμενο της παρούσας απόφασης δεν περιλαμβάνει τμήματα του έργου που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και εγκεκριμένων ορίων οικισμού.

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων δέχεται μέσω αποχετευτικού δικτύου χωριστικού τύπου τα αστικά λύματα της Δ.Κ. Γαργαλιάνων, ενώ μέσω μεταφοράς βοθρολυμάτων εξυπηρετεί τους λοιπές Τ.Κ. της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, οι οποίες δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο (Βάλτας, Λεύκης, Μαραθόπολης, Μουζακίου, Πύργου, Τραγάνας και Φλόκας). Η ΕΕΛ βασίζεται στη μέθοδο της ενεργού ιλύος, τύπου παρατεταμένου αερισμού, με οξειδωτικές τάφρους. Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται στη θάλασσα, με υποθαλάσσιο αγωγό, στην περιοχή Νότσαινα ή Νόζαινα ή Όζαινα .

Τα λύματα οδηγούνται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων μέσω του υπόγειου Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού (ΚΑΑ) από PVC R41 Φ355 10atm, που οδεύει κατά μήκος της οδού Γαργαλιάνοι – Γρηγοράκη, αρχικά ως βαρυτικός μήκους 1.597m μέχρι το κεντρικό αντλιοστάσιο (Α/Σ) με συντεταγμένες Κ.Β. κατά ΕΓΣΑ 87 (Χ, Υ) (288857, 4102748) και εν συνεχεία ως καταθλιπτικός μήκους 355m μέχρι το φρεάτιο εισόδου της ΕΕΛ.

Ο  De facto πληθυσμός της περιοχής εξυπηρέτησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών του 2011, καθώς και τα δεδομένα σχεδιασμού της ΕΕΛ περιλαμβάνονται στον κάτωθι πίνακα:

ΕΙΔΟΣ Μ.Μ. DE FACTO (2011) Α΄ ΦΑΣΗ (20ετία) Β΄ΦΑΣΗ (40ετία)
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Δ.Ε. Γαργαλιάνων άτομα 7.945 10.576 14.489

Θεωρείται σκόπιμη η συστηματική παρακολούθηση των θαλάσσιων υδάτων της περιοχής που καταλήγουν τα επεξεργασμένα λύματα και γενικά των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με την πραγματοποίηση σχετικών μετρήσεων από το φορέα του έργου οσάκις του ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η παρούσα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων έχει διάρκεια ισχύος δέκα (10) έτη από την έκδοσή της, εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εκδόθηκε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button