ΕκπαίδευσηΤοπικά Νέα

Ειδικό Γυμνάσιο στην Καλαμάτα και Ειδικά Τμήματα Ένταξης σε όλη τη Μεσσηνία

78efe096185c8d0a1a7cde264b1b5926_XL


Νέες δομές ειδικής αγωγής ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες μάλιστα θα ξεκινήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ανακοινώθηκε η ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στην Καλαμάτα, η ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια στην Κυπαρισσία, τη Μεσσήνη, τα Φιλιατρά, τη Μάνη, την Πύλο, το Μελιγαλά, καθώς και η προαγωγή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας από οχταθέσιο και δεκαθέσιο!…

Ειδικότερα, το υπουργείο ανακοίνωσε την ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Καλαμάτας. Όπως είπε στην KalamataJournal ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Πάνος Πετρόπουλος, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη προκειμένου να επιλεγεί το σχολικό κτήριο στο οποίο θα λειτουργήσει το Γυμνάσιο
Ανακοινώθηκε ακόμη η ίδρυση Τμημάτων Ένταξης στο 1ο Νηπιαγωγείο Μεσσήνης, στο 1ο Νηπιαγωγείο Πύλου, στο 1ο Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας, στο 9ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, στο 2ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μάνης, στο 22ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμμάτας και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας,
Σε ό,τι αφορά τα Τμήματα Ένταξης για τη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση, αυτά θα ιδρυθούν στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, στο Γυμνάσιο Πύλου και στο Γυμνάσιο Μελιγαλά.
Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, κ. Πετρόπουλος, μας είπε ότι οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας θα αποφασιστούν στη σύσκεψη που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Αναγνώρισε ότι «η εποχή είναι δύσκολη για τόσο σημαντικά βήματα, όμως θα κάνουμε τα πάντα,  όπως τα κάναμε όλη τη χρονιά, για να προχωρήσουμε μετά από οκτώ χρόνια στα οποία δεν είχε γίνει τίποτα, για την ίδρυση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, την αναβάθμιση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και τη δημιουργία των Τμημάτων Ένταξης τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι «μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσης των νέων δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, και εν αναμονή της δημοσίευσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων σε ΦΕΚ, για ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους, ανακοινώνει τις νεοϊδρυθείσες δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα.
Οι εκατοντάδες ιδρύσεις αποσκοπούν στην, κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο, κάλυψη των εκπαιδευτικών των αναγκών των μαθητών σε όλα τα σημεία της χώρας. Μετά από 8 χρόνια απραξίας και αδιαφορίας για τις συσσωρευμένες και αυξανόμενες ανάγκες της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης νέων δομών μαθησιακής υποστήριξης και αποδεικνύει για άλλη μια φορά την έμπρακτη υποστήριξη στην αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και συνολικά της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού έργου.
Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες σε προσωπικό νέων και παλαιών δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και τα σχολεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.
Σημειώνουμε ότι σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικών πιέσεων το ΥΠ.Π.Ε.Θ. αυξάνει κατά 20 % τα Τμήματα Ένταξης και κατά 8 % τα Ειδικά Σχολεία. Συγκεκριμένα ο τελικός αριθμός των Τμημάτων Ένταξης που ιδρύονται και θα λειτουργήσουν το 2016-17 πέραν των υπαρχόντων είναι 531. Επίσης, ιδρύονται 23 νέες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και 12 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται σημαντικά το υπάρχον δίκτυο των δομών Ειδικής Εκπαίδευσης και παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο γι αυτούς εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας».
Στ.Μ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button