ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Μικρά Ασία από την Ένωση Γυναικών Λεύκης [εικόνες]

1


Μια ιδιαίτερη και όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου από την Ένωση Γυναικών Λεύκης.

Χρώμα και άρωμα Μικρασιάτικο, μνήμες που έφεραν συγκίνηση, γνώσεις και για την καθημερινή ζωή, τον πολιτισμό,την ιστορία και της συνήθειες των ανθρώπων της Ιωνίας.

Η Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας « Η ΙΩΝΙΑ», φιλοξενήθηκε στην Λεύκη, μεταφέροντας μας νοερά, στην μακρυνή ,αλλά και τόσο κοντινή γη της Μικράς Ασίας, μαρτυρίες και γεγονότα, που σημάδεψαν γενιές, γεύσεις και κεράσματα, μουσικές, χορούς και παραδόσεις, από την γη του Ομήρου,του Ηράκλειτου, του Ηρόδοτου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Λεύκης κ. Διονυσία Χρυσομπόλη καλωσόρισε  την πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας κ. Φωτεινή  Κοτσογλανίδη και το Διοικητικό Συμβούλιο  και όπως είπε υπάρχουν και άνθρωποι που ζουν εδώ στην Τριφυλία και κατάγονται από την Μικρά Ασία, η συνάντηση αυτή είναι μια ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων επικοινωνίας, αλλά και γνωριμίας με έναν τόπο που δεν γνωρίζουμε, αλλά που τον μαθαίνουμε, μέσω των ανθρώπων του, μέσω της ιστορίας, του πολιτισμού, της τέχνης και της γλώσσας.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές αφήγησης για τη ζωή των κατοίκων της Ιωνίας, αλλά και  η περιγραφή της ώρας του ξεριζωμού , της οδύνης και της ξενιτιάς. Μια εικόνα της Παναγιάς, ένα κλειδί και μια χούφτα χώμα από την πατρίδα, η μόνη περιουσία που έφεραν μαζί τους οι περισσότεροι, για να ξεκινήσουν εδώ μια νέα ζωή. Μνήμες  από μια ζωή που δεν υπάρχει πιά,παρά μόνο στις σκέψεις, στα τραγούδια, στα μοιρολόγια , στους χορούς, στα βιβλία και στις διηγήσεις των μεγαλύτερων.

Βιβλία και δώρα συμβολικά, ανταλλάχτηκαν από τους δυο συλλόγους,ενώ δόθηκε η υπόσχεση αυτή η συνάντηση, να γίνει η αρχή πολλών συναντήσεων, με ανταλλαγή γνώσεων ,πολιτισμικών στοιχείων, αλλά και επικοινωνίας με τους ανθρώπους ,κάτι που τώρα όσο ποτέ, έχουμε τόσο ανάγκη.

0

2

3

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button