Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά Νέα

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη «το τραγούδι της δέμπλας»

2


…από τις παρυφές του Αιγάλεου ως του Ιονίου το φρύδι… σε ορίζοντες πιο ανοιχτούς, δίχως φραγές στο Λαγκούβαρδο και τα Διπόταμα, πιο ανοιχτούς ακόμη και από αυτούς της Τριφυλίας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας, εκτός από την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών συμβάλει και στην πολιτιστική ανάδειξη του τόπου. Έτσι λοιπόν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00 μ.μ. στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη με τίτλο «το τραγούδι της δέμπλας». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο λογοτέχνης, Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Την παρουσίαση του βιβλίου θα προλογίσει ο Δ/ντης της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν η Ματίνα Μιχαλακοπούλου και ο Γιώργος Καραμπότσος.

Σε συνέντυξη τύπου που παραχώρησαν ο συγγραφέας Κώστας Κόλλιας και μέλη του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, για την παρουσίαση του νέου βιβλίου, απεύθυναν κάλεσμα σε όλους τους Τριφύλιους να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια.

“Σκοπός της συνάντησής μας είναι να σας ενημερώσουμε για την πρωτοβουλία του συλλόγου μας να προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου του συμπολίτη μας λογοτέχνη Κώστα Κόλλια «Ερανιώτη», το τραγούδι της δέμπλας, είπε ο γραμματέας του Α.Σ. Φιλιατρών Τέλης Καναβος. Τόνισε πως ο κ. Κόλλιας προσέφερε αφιλοκερδώς τον πνευματικό του μόχθο, καθώς τα καθαρά έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου θα διατεθούν για σκοπούς κοινωνικής αλληλεγγύης του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών. Ο κ. Καναβός ευχαρίστησε τον κ. Κόλλια καθώς και όλους τους συντελεστές της έκδοσης και τους χορηγούς. Όπως είπε πρόκειται για ένα βιβλιο το οποίο αναφέρεται σε ένα από τα βασικά προϊόντα της περιοχής των Φιλιατρών, όπως είναι η ελιά και το λάδι. Προέτρεψε όλους τους Φιλιατρινούς αλλά και τους γείτονες να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία του Συλλόγου και τους κάλεσε να παραστούν κατά την παρουσίαση του βιβλίου στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Κόλλιας αρχικά ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην παρουσίαση, το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών «Ο Πυρσός», για την παραχώρηση της αίθουσας καθώς και το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών γιατί υλοποιεί τη συγκεκριμένη δράση, ενώ διαθέτει τα καθαρά έσοδα από το βιβλίο για σκοπούς κοινωνικής αλληλεγγύης που τόσο πολύ έχει ανάγκη η εποχή μας.  Έτσι, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών εκτός από συνδικαλιστική οργάνωση αναδεικνύεται σε ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας! Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βιβλίο τονίζοντας πως αποτελεί ένα μίγμα ιστορικών λαογραφικών και λογοτεχνικών στοιχείων που κατατείνουν στη σύνθεση και την ανάδειξη της βιωματικής σχέσης των Φιλιατρών με την ελιά και το λάδι. Αυτή η σχέση και οι διάφορες εκφράσεις της αναδεικνύονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου. «Πανταχού παρών ο αγρότης, με την φυσική του παρουσία ή με την αύρα του, και πανταχού παρών ο Φιλιατρινός ελαιώνας αειθαλής και ακάματος στον κάθε καιρό, από τις παρυφές του Αιγάλεου ως του Ιονίου το φρύδι ασημοπράσινο πέλαγος. Ταξιδεύει η πολιτεία του ελαιώνα και ονειρεύεται», σημείωσε ο Κώστας Κόλλιας.

Το βιβλίο είναι Φιλιατρινοκεντρικό, χαρακτηρίζοντάς το ως έναν τριαδικό ύμνο στην Φιλιστρίνη γη την καλλίκαρπη, στη Φιλιατρινή ψυχή και στην πόλη των Φιλιατρών με τη διαχρονική αρχοντιά. Το ταξίδι βέβαια πάει σε ορίζοντες πιο ανοιχτούς, δίχως φραγές στο Λαγκούβαρδο και τα Διπόταμα πιο ανοιχτούς ακόμη και από αυτούς της Τριφυλίας, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Κόλλιας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Κόλλιας γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες (Πτυχίο Παντείου) και Νομικά και σταδιοδρόμησε επαγγελματικά στη Γραμματεία των Δικαστηρίων.

Η λογοτεχνική του παρουσία (με το ψευδώνυμο Κώστας Ερανιώτης) ξεκινάει το 1975 με την έκδοση της πρώτης ποιητικής του συλλογής. Έχουν δημοσιευτεί έργα του στη φιλολογική «Βραδυνή» και σε πολλά περιοδικά, ενώ για χρόνια διηύθυνε το περιοδικό «Φιλιατρά» και εξέδιδε τη «Δικαίωση» – «Επιθεώρηση Πνευματικής Επικοινωνίας Δικαστικών». Τα γραπτά του περιλαμβάνουν: Διηγήματα, δοκίμια, χρονογραφήματα, ιστορικές και λαογραφικές μελέτες, κριτική βιβλίων, μονογραφίες για πνευματικούς δημιουργούς και βέβαια πλειάδα ποιημάτων. Είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών» και του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Καρπός της πολύχρονης συνδικαλιστικής του εμπειρίας αποτέλεσε το βιβλίο του «Συνδικαλιστικές προσεγγίσεις» με πρόλογο του καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου. Καρπός επίσης της συνάντησης του συνδικαλιστή με το λογοτέχνη είναι η μελέτη «Η συνεισφορά των Δημοσίων Υπαλλήλων στον Πολιτισμό και τα Γράμματα». Πολιτικές παρεμβάσεις του έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο του: «Για μια νέα κοινωνία στη νέα εποχή».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button