Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά Νέα

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Κόλλια «Το τραγούδι της δέμπλας» [εικόνες]

0


«Ύμνος» στην ελιά και το λάδι

Στον κατάμεστο από κόσμο χώρο του Φουρναράκιου Πνευματικού Κέντρου Φιλιατρών παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών το νέο βιβλίο του Κώστα Ερανιώτη (Κώστα Κόλλια) «Το τραγούδι της δέμπλας»

Στην παρουσίαση του βιβλίου μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας όσο και αρκετοί πρώην δήμαρχοι της πόλης (Άλκης Ξύγκας και Δημήτρης Σωτηρόπουλος), ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων, Σταύρος Καλοφωλιάς, ενώ την εκδήλωση τίμησαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων.

Το βιβλίο αποτελεί έναν τριαδικό ύμνο στην Φιλιατρίνη γη, στη Φιλιατρινή ψυχή και στην πόλη των Φιλιατρών. Ένας πραγματικός «ύμνος» στην ελιά και το λάδι, που αποτελούν διαχρονικά σταθερές αξίες για τα Φιλιατρά. Το ταξίδι όμως πάει σε ορίζοντες ακόμη πιο ανοιχτούς, από το Λαγκούβαρδο και τα Διπόταμα… πιο ανοιχτούς ακόμη και από αυτούς της Τριφυλίας.

Ο συγγραφέας Κώστας Κόλλιας ξεκινώντας την ομιλία του, στη σεμνή εκδήλωση, είπε τα εξής: «Αγροτομάνα πόλη τα Φιλιατρά, από την εποχή της προγιαγιάς της ακόμα, της Αρχαίας Εράνας, η αγροτική παραγωγή είναι αυτή που αποκλειστικά σχεδόν αιμοδοτεί και στηρίζει την οικονομία στους αιώνες…Στον κάθε καιρό, όμως, ο Φιλιατρινός Ελαιώνας αειθαλής κι αγέρωχος στεφανώνει την πόλη…».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Βασίλης Αθανασόπουλος, μιλώντας είπε τα εξής: «Μπορεί πολλοί να ξαφνιάστηκαν με την πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου να εκδώσει αυτό το βιβλίο και να διοργανώσει την εκδήλωση, όμως στο καταστατικό του Συλλόγου εκτός από της προάσπιση των οικονομικών κοινωνικών κι επαγγελματικών συμφερόντων των αγροτών, περιλαμβάνει και τη διατήρηση της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κι ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου μας. Αυτό το σκοπό υπηρετεί και η σημερινή εκδήλωση”. Ενώ συμπλήρωσε πως το συγκεκριμένο βιβλίο έχει πολλά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και θέλει να τα αναδείξει. Στοιχεία που συνδέονται με την αγροτιά, αλλά και τον υγρό χρυσό του τόπου μας, που είναι το λάδι.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας ο πατέρας Γεώργιος Καλύβας ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και την προσφορά του Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη καθώς και την πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου. Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας εξήρε τη συγγραφή του βιβλίου από τον Κώστα Κόλλια και την έκδοση του Αγροτικού Συλλόγου επισημαίνοντας πως, «είμαστε συμβιωτικοί μ’ αυτό το δέντρο, μ’ αυτό το αγαθό, μ’ αυτό το προϊόν, μ’ αυτό το οποίο συμβολίζει και περιέχει».

Το βιβλίο προλόγισε ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος μιλώντας για την βραδιά επεσήμανε πως, «είναι τιμητική η αποψινή βραδιά για όλους μας. Βραδιά παρουσίασης του Κώστα Ερανιώτη με τίτλο “Το τραγούδι της δέμπλας” και ο τιμητικός χαρακτήρας της βραδιάς περιλαμβάνει περισσότερη αίγλη διότι ο συγγραφέας του βιβλίου είναι μια χαρισματική προσωπικότητα με πολλαπλές αρετές, ενατενίσεις και δραστηριότητες. Ο Κώστας Ερανιώτης είναι ένα πνευματικός άνθρωπος με πλούσιο, φωτεινό έργο, που σημαδεύει με την ευαισθησία του και τις ιδέες του την εποχή μας, τον τόπο μας και γενικότερα την κοινωνία. Είναι ένας λογοτέχνης που λειτουργεί με εξαιρετική αποτελεσματικότητα τις τρεις εκφράσεις του λόγου: την ποίηση, την πεζογραφία και το δοκίμιο» και τόνισε για το βιβλίο πως, «είναι ένα πόνημα που γοητεύει και συγκινεί τους κοινωνούς του. Που εξυψώνει όλους μας. Ειδικότερα το βιβλίο μας ταξιδεύει στο μύθο και την πραγματικότητα για την ελιά…”

Για το βιβλίο μίλησαν ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Αθανασόπουλος και ο λογοτέχνης Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, ενώ απήγγειλε η Ματίνα Μιχαλακοπούλου και αποσπάσματα διάβασε ο Γιώργος Καραμπότσος.

Τα καθαρά έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την ενίσχυση του ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φιλιατρών.

1

2

3

4

5

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button