Δήμος ΚαλαμάταςΤοπικά Νέα

Πλοίο υπό κράτηση στο λιμάνι της Καλαμάτας


ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Υπό κράτηση έχει τεθεί, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ύστερα από επιθεώρηση στο πλαίσιο του PARIS MOU, το φορτηγό πλοίο «Ekmen», που μεταφέρει ελάσματα σιδήρου, φέρει σημαία Παναμά και το εκμεταλλεύεται εταιρία τουρκικών συμφερόντων. Από την επιθεώρηση που διενήργησε ο πιστοποιημένος επιθεωρητής της γραμματείας PARIS MOU, αξιωματικός του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, διαπιστώθηκαν πολλές ελλείψεις, οι πιο σημαντικές από τις οποίες αφορούν την ασφάλεια του πλοίου, αν και αυτό δεν βρίσκεται σε κακή κατάσταση…

Όπως μας ενημέρωσε ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος Αντώνιος Δουμάνης, το πλοίο κατέπλευσε στα ανοιχτά της Καλαμάτας στις 7 Δεκέμβρη, επικαλούμενο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο πέλαγος. Λίγες ημέρες αργότερα ζήτησε παράταση της παραμονής του, προκειμένου να διενεργηθούν κάποιες εργασίες διευθέτησης του φορτίου του. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο έδωσε την άδεια με την προϋπόθεση οι εργασίες να γίνουν μέσα στο λιμάνι, για την ασφάλεια των ναυτικών. Με καθυστέρηση το πλοίο μπήκε στο λιμάνι, κάτι που προξένησε το ενδιαφέρον του Κεντρικού Λιμεναρχείου, ενώ ο πιστοποιημένος επιθεωρητής της γραμματείας του PARIS MOU, πλωτάρχης Νικόλαος Γιαννουλάτος, διενήργησε έλεγχο, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε σειρά ελλείψεων.

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης σημείωσε ότι το PARIS MOU είναι ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο έχουν συμφωνήσει και εφαρμόζουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  ο Καναδάς και η Ρωσία. Αυτό το μνημόνιο έχει νομική ισχύ σε όλα αυτά τα κράτη και υποδεικνύει τη διαδικασία επιθεώρησης των πλοίων ώστε να πιστοποιείται η ασφάλειά τους.

Ο αντιπλοίαρχος Αντώνιος Δουμάνης ανέφερε ότι κάποιες από τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν επιβάλουν, σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο PARIS MOU, την κράτηση του πλοίου μέχρι την αποκατάστασή τους. Ο κεντρικός λιμενάρχης σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες ελλείψεις αφορούν την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια απέναντι σε έκνομες ενέργειες και την ασφάλεια σε ό,τι αφορά την πρόληψη ρύπανσης στη θάλασσα.

Το πλήρωμα του πλοίου είναι Τούρκοι, Αζέροι και Ουκρανοί, ενώ ο νηογνώμονας που το έχει πιστοποιήσει έχει διεθνή φήμη, όπως και η ασφαλιστική εταιρία που το καλύπτει.
Στ.Μ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button