Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Πρόστιμα συνολικού ύψους 45.000 ευρώ στον Δήμο Πύλου – Νέστορος για την φωτιά στην χωματερή

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.Δ.Ν.Α ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ


Πρόστιμα ύψους 45.000 ευρώ για τη φωτιά στον ΧΑΔΑ που λειτουργεί στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου αλλά και για δέματα σκουπιδιών που εξαφανίστηκαν από το χώρο δεματοποίησης επέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
1) Πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, γιατί διαπιστώθηκαν: «α. Στην από 5/7/2016 αυτοψία του ΚΕΠΠΕ Π.Ε. Μεσσηνίας στο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του δήμου στη θέση Αγιος Νικόλαος εκτεταμένες εναποθέσεις αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, χωρίς εδαφική κάλυψη αυτών και επιπλέον δεν υπήρχε εγκατεστημένο σύστημα αντιπυρικής προστασίας. β. Στην από 30/8/2016 αυτοψία του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Μεσσηνίας εκτεταμένες εναποθέσεις αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, χωρίς εδαφική κάλυψη αυτών και επιπλέον εστίες ανάφλεξης απορριμμάτων με έντονο καπνό και οσμή καμένου πλαστικού».
2) Πρόστιμο 15.000 ευρώ στο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, γιατί διαπιστώθηκε «η απομάκρυνση μεγάλου αριθμού δεματοποιημένων σκουπιδιών ΑΣΑ (αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων), χωρίς να επιδοθούν νόμιμα παραστατικά περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης – προώθησης, τα οποία όπως είχε ταυτοποιηθεί σε προγενέστερη (25/6/2014 – περίπου 13.000 δέματα) αυτοψία του ΚΕΠΠΕ Π.Ε. Μεσσηνίας καταλάμβαναν όλο το χώρο οικοπέδου εγκατάστασης του δεματοποιητή. Ως πιθανός χώρος εναπόθεσης βάσει των μικροσκοπικών παρατηρήσεων του ΚΕΠΠΕ καταγράφεται ο παρακείμενος ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου».
Για την πρώτη υπόθεση αναφέρεται ότι «τα ανωτέρω συνιστούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος», ενώ «η πλημμελής τήρηση των ελάχιστων μέτρων λειτουργίας του ΧΑΔΑ και η διαπιστωθείσα ανάφλεξη απορριμμάτων από τις οποίες και αναδυόταν δύσοσμος καπνός, συντελούσε στη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών και πρόκλησης κινδύνου για τη δημόσια υγεία». Ο φάκελος της υπόθεσης αυτής διαβιβάζεται στην αρμόδια για την εφαρμογή των εργασιών αποκατάστασης στο ΧΑΔΑ “Αγιος Νικόλαος” Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Για τη δεύτερη υπόθεση αναφέρεται ότι «οι ανωτέρω διαπι-στώσεις συνιστούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος». Ο φάκελος της υπόθεσης αυτής διαβιβάζεται στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η πρώτη έκθεση αυτοψίας του ΚΕΠΠΕ Μεσσηνίας είχε συνταχθεί στις 5 Ιουλίου 2016 και η εισήγησή του στις 20 Μαρτίου φέτος.
Στα σκεπτικά των αποφάσεων αναφέρεται ότι «ο Δήμος Πύλου – Νέστορος δεν υπέβαλε τις απόψεις σχετικά με τις διαπιστώσεις της από 5/7/2016 αυτοψίας του ΚΕΠΠΕ Π.Ε. Μεσσηνίας και της από 30/8/2016 αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, εντός της νομίμου προθεσμίας κατά την οποία κλήθηκε να υποβάλει τις απόψεις του».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button