Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά Νέα

Συνέντευξη με την ερμηνεύτρια Klaudia Delmer με αφορμή τη συναυλία αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο

1


Την ημέρα της πανσελήνου, αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή Νίκο Γκάτσο με τραγούδια και απαγγελίες.

Η Κlaudia Delmer, η μελωδική ερμηνεύτρια με την εκπληκτική φωνή, θα τραγουδήσει τραγούδια που όλοι αγαπάμε, ενώ έχει επιμεληθεί την εκδήλωση. Μαζί της θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε δυο καταξιωμένους κιθαρίστες τον Αντώνη Κουφουδάκη και τον Αλέξανδρο Αρτεμίσιο. Μέσα στον πανέμορφο κήπο, με το ολόγιομο φεγγάρι, θα ακουστούν οι υπέροχοι, μελοποιημένοι στίχοι του Νίκου Γκάτσου που η ερμηνείες τους θα απογειώσουν!

Με αφορμή την συναυλία “Όλα, κύριε Νίκο, είναι εδώ” της Klaudia Delmer που είναι αφιερωμένη στο Νίκο Γκάτσο που θα γίνει την Δευτέρα 7 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Παλιό Νερόμυλο της Κυπαρισσίας η ερμηνεύτρια μας είπε τα εξής:

Θυμάστε το πρώτο τραγούδι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου που έχετε τραγουδήσει…;

Ναι, ηταν ο κύκλος τραγουδιών “Ματωμένος Γάμος” σε ελεύθερη και πολύ εμπνευσμένη μετάφραση του Νίκου Γκάτσου του έργου του F.G. Lorca με την μουσική του Μανου Χατζιδάκι.Έχω μεγαλώσει στην Μαδρίτη και όταν ανακάλυψα ότι υπήρχε αυτο το μουσικό έργο σχετικό με την Ισπανία αμέσως το διάλεξα. Ήταν μια μεγάλη αποκάλυψη αφού το έργο αυτο είναι ένα αριστούργημα.

Ποιοι είναι οι συνεργάτες σας;

Οι συνεργάτες μου είναι δυο εξαιρετικοί κιθαρίστες: ο Αντώνης Κουφουδάκης και ο Αλέξανδρος Αρτεμίσιος.

Ο Αντώνης είναι ένας βιρτουόζος της κιθάρας με παιδεία κλασικής μουσικής, μεγάλη πείρα και φοβερή αίσθηση στην μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Αλέξανδρος φέρνει στο σχήμα μας το ανατρεπτικό στοιχείο με ήχους που “ροκάρουν”.

Με αυτά τα ήχοχρώματα δημιουργείται μια ατμόσφαιρα αμεσότητας χωρίς να χάνεται το συναυλιακό πιο εκλεκτό ύφος.

Ο τίτλος της συναυλίας ” Όλα, κύριε Νίκο, είναι εδώ” πως προέκυψε…;

“Η συναυλία περιέχει σχεδόν αποκλειστικά μελοποιημένους στίχους του Γκάτσου. Υπαρχει όμως και μια εξαίρεση….

Το 1994, δυο χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Γκάτσου, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ έγραψε το τραγούδι “Γράμμα στον κύριο Νίκο Γκάτσο”. Είναι το δικό του αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο.

Χώρεσε σε διάρκεια ενός τραγουδιού εικόνες και έννοιες σπαρακτικά αντιφατικές που διατυπώνουν την παράξενη ομορφιά της Ελλάδος όπου σε έναν τόπο μαγευτικό επαναλαμβάνονται ιστορικά πλήγματα τραγικά, απογοητευτικά και ντροπιαστικά…, μνημονεύοντας τον Γκάτσο, οποίος φανέρωνε συχνά αυτήν την τραγική αντιφατική φύση της Ελλάδος, και ζητώντας ταυτόχρονα την λυτρωτική λησμονιά από ολα αυτά…και τον Γκάτσο ακόμα…και όλα αυτά σε μια μελωδία σαγηνευτική που δεν αφήνει να ξεχάσεις…

Από αυτό το τραγούδι, που δεν μπορούσε να λείψει από το αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο, δανειστήκαμε και τον τίτλο της συναυλίας.”

Ποια τραγούδια θα ακούσουμε στην συναυλία;

Είναι 340 στίχοι του Νίκου Γκάτσου που μελοποιήθηκαν!

Οι περισσότεροι από αυτούς έγιναν αξέχαστα τραγούδια…για το λόγο αυτό είναι αρκετά δύσκολο να επιλέξει κανείς ποια τραγούδια αρμόζει να ειπωθούν στο αφιέρωμα …ουσιαστικά αναγκάζεται κανείς να επιλέξει, και με βαριά καρδιά, ποια τραγούδια να αφήσει απέξω …εκεί είναι η μεγάλη δυσκολία!

Επίσης πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της συναυλίας ρώτησα φίλους και γνωστούς πιο είναι το αγαπημένο τους τραγούδι σε στίχους του Γκάτσου. Ο καθένας διάλεξε άλλο τραγούδι του (κάτι που φανερώνει και το μέγεθος της παρακαταθήκης του αλλά και το εύρος των θεμάτων που τον απασχολούσαν). Εγώ που τα “ζω” τώρα καθημερινά ετοιμάζοντας την συναυλία δεν έχω απαντήσει ακόμα σε αυτήν την ερώτηση! Δεν έχω το ένα αγαπημένο…είναι πολλά τα αγαπημένα!

Σε αυτό το αφιέρωμα λοιπόν προσπάθησα να κάνω επιλογές από αγαπημένα τραγούδια αλλά και κάποια λιγότερο γνωστά που όμως αντικατοπτρίζουν την συνεργασία που είχε ο Γκατσος με διαφορετικούς συνθέτες… όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Λουκιανός Κηλαηδόνης…

Η συναυλία θα γίνει στο κήπο του Παλιου Νερόμυλου στη Κυπαρίσσια (http://www.opaliosneromylos.gr). Είναι ένα διατηρητέο μνημείο και σπάνιο κλασικό δείγμα κτιρίου της προβιομηχανικής περιόδου. Ο καταπράσινος μεγάλος κήπος του νερόμυλου γεμάτος αρωματικά φυτά και καρποφόρα δέντρα είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για να ακουστούν τα τραγούδια αυτά που φέρνουνε τόσο βαθιά και πολύτιμα συναισθήματα, στοχασμούς και μνήμες.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω και ένα απόσπασμα από το ποίημα “το παλληκάρι” που μπήκε σαν επίλογος στην έκδοση “Όλα τα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου” σε επιμέλεια της Αγαθής Δημητρούκας.

Το παλληκάρι

Καλησπέρα!

Η νύχτα φέρνει πάλι την ημέρα

Κι ο πόνος τη χαρά. Ναι, ναι, το ξέρετε!

Κοντά σας η καρδιά μου πάντα χαίρεται,

γι’αυτό και τα τραγούδια μου ένα ένα

θα σας τα πώ, χαρούμενα, θλιμμένα,

να σας αλλάξω λίγο τη ζωή

Ως το πρωί….

Τηλεφωνική κράτηση & προπώληση εισιτηρίων €10 :

Παλιός Νερόμυλος (27610-25797)

Κέντρο Τύπου Γιαννόπουλος Στάθης – Γαργαλιάνοι (27630-23738)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button