Οικονομία

Τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ το χρόνο χάνει από τα λαθραία τσιγάρα το δημόσιο

Μόνο το 2017 βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 743 εκατ. ευρώ – Έβγαλε το «άχτι» των διωκτικών αρχών η προϊσταμένη Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ: «Κάντε με μια μέρα πρωθυπουργό και πάω εγώ να εισπράξω το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ»

Σχεδόν όσα εξοικονόμησε κόβοντας  το ΕΚΑΣ κατά την διετία 2016-2017, χάνει το υπουργείο Οικονομικών κάθε χρόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Οι απώλειες για το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων υπολογίζονται σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο η μάχη του Κράτους με τα οργανωμένα κυκλώματα είναι άνιση και, παρά τις κορώνες περί «πολιτικής βούλησης» για την καταπολέμησή τους, αλλά παρά τις επιτυχίες των διωκτικών αρχών, κάτι συμβαίνει όταν έρθει η ώρα της είσπραξης. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της αναπληρώτριας διευθύντριας Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, κυρίας Μαρίας Πόγκα, η οποία μίλησε στο ίδιο συνέδριο. Ενώπιον πλήθους στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), του ιταλικού ΣΔΟΕ (Guardia di Finanza), του Λιμενικού, Ακαδημαϊκών κ.ά. η διευθύντρια Δίωξης του ΣΔΟΕ απαρίθμησε επιτυχίες του Σώματος στην καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου, τονίζοντας πως στην τελευταία επταετία κατασχέθηκαν σχεδόν 1,3 δισεκατομμύριο λαθραία τσιγάρα, 27.810 τόνοι λαθραίου καπνού και οι διαφυγόντες δασμοί και λοιποί φόροι ανέρχονται  250.960.604 ευρώ.

Όταν στο πάνελ έγινε η ερώτηση για το τι εισπράττει τελικά το δημόσιο από τα πρόστιμα, η κυρία Πόγκα υπογράμμισε πως οι υπηρεσίες κάνουν το καθήκον τους στο όριο που τους επιτρέπουν οι αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί, αναφέροντας το εξής παράδειγμα: «ακόμα και στην περίπτωση κρατικής καπνοβιομηχανίας (σσ: υπονοώντας προφανώς την ΣΕΚΑΠ) εμείς επιβάλλαμε πρόστιμο,  φτάσαμε στα δικαστήρια, ήρθε όμως ένας νόμος και δεν μπορεί να εισπραχθεί το πρόστιμο». Και κατέληξε με τη φράση: «κάντε με εμένα πρωθυπουργό για μία μέρα, να πάω να το εισπράξω», εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα πολλών εκ των παρισταμένων στελεχών των διωκτικών αρχών, των οποίων το παράπονο προφανώς εξέφρασε.

 

50 δισ. το χρόνο πανευρωπαϊκά

Και πανευρωπαϊκά πάντως, όπως αναφέρθηκε στην ίδια ημερίδα,  οι συνολικές απώλειες από το οικονομικό έγκλημα  στην Ε. Ε. υπολογίζονται στα 50 δισ. ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων στα καπνικά ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ ετησίως.

Ειδικά στην Ελλάδα, το 22% των κατασχεθέντων το 2017 ήταν καπνικά προϊόντα. Μόνο από τα ηλεκτρονικά συστήματα XRAYS βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 96 εκ. τσιγάρα, με τις απώλειες εσόδων να φθάνουν τα 18 εκατ. ευρώ.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 142 εκ. τσιγάρα στη διάρκεια του 2017, με τους βεβαιωθέντες φόρους και πρόστιμα να ανέρχονται στα 743 εκατ. ευρώ.

Από εκπροσώπους της OLAF αναφέρθηκε ότι σε κάθε ένα κοντέινερ λαθραίων τσιγάρων αντιστοιχούν 2 εκατ. ευρώ δασμών, ΕΦΚ και ΦΠΑ που χάνουν τα κράτη της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button