Κόσμος

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ιμια μας ανήκουν. Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν ξέρετε γεωγραφία

Επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας στο επεισόδιο στα Ιμια με τον εμβολισμό σκάφους του ελληνικού ναυτικού από  την Τουρκία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΣΚΑΙ,  σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζει τουρκική περιοχή τα Ίμια.

Συνεχίζοντας του τουρκικό ΥΠΕΞ μιλά για επικίνδυνους ελιγμούς ελληνικών σκαφών, οι οποίοι και προκαλεσαν το συμβάν στα Ιμια. Ακολούθως, σημειώνουν πως το ελληνικό ΥΠΕΞ παραπληροφορεί, ενώ αναφέρεται πως η ένταση δεν συμφέρει χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη της στάση της Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη και όπως συνήθως κάνει αλλάζει την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΓΓ του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (Ιμια) τα οποία ανήκουν στη χώρα μας υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον αέρα και τη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθύμε τέτοιες συμπεριφορές. Πως δεν συμφέρει η ένταση και τις δυο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε το εξής: “Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία”.

Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Να τερματιστούν άμεσα οι τουρκικές προκλήσεις

Ο Πάνος Καμμένος ενημερώνει το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές προκλήσεις

Hurriyet: 11 τουρκικά και οκτώ ελληνικά πλοία κοντά στα Ίμια

Στην περιοχή των Ιμίων συνεχίζουν να βρίσκονται δυνάμεις της τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Παρότι η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το σκάφος του ελληνικού λιμενικού πριν από αρκετές ώρες, οι τουρκικές δυνάμεις φαίνεται ότι δεν έχουν αποχωρήσει.

Την είδηση αυτή μεταδίδουν τόσο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu όσο και η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Μάλιστα, η Hurriyet γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι στο σημείο βρίσκονται 11 τουρκικά και οκτώ ελληνικά πλοία.

State Department προς Ελλάδα – Τουρκία: Βρείτε τα

To χρονικό του περιστατικού

Το πρόσφατο περιστατικό έλαβε χώρα στα Ιμια τα μεσάνυχτα, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού, προκαλώντας υλικές ζημιές. Το περιστατικό αποδεικνύει την ένταση που «εντέχνως» πυροδοτεί και τροφοδοτεί η Αγκυρα με συνεχή επεισόδια το τελευταίο διάστημα δείχνοντας μεγαλύτερη «συνέπεια» στη δημιουργία συμβάντων.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν για το περιστατικό το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής χτύπησε με την πλώρη την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού με κωδικό “090”.

Το εν λόγω σκάφος είχε μήκος 60 μέτρων είναι ολλανδικής κατασκευής και είχε αγοραστεί πριν από περίπου 1,5 χρόνο.

Η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Ναυτιλίας «γύρω στις 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης “090” του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ιμια παραμένει αυξημένη, ενώ σύμφωνα με το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά στην περιοχή υπάρχουν μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Να σημειωθεί πως μετά το περιστατικό επικράτησε ένταση ενώ μέχρι ώρας αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κατά τις οποίες σημειώθηκε το συμβάν.

Σύμφωνα με το Lesvosnews  στην περιοχή των Ιμίων  βρίσκεται πλωτό του Λιμενικού Σώματος ενώ έσπευσε και σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ταυτόχρονα, υπάρχει διακριτική παρακολούθηση της περιοχής από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού (Πολεμιστής).

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το περιστατικό στα Ίμια

Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων στον απόηχο του περιστατικού  εμβολισμού σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, στην περιοχή των Ιμίων από ακταιωρό του τουρκικού λιμενικού.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση, απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και ακραία πρόκληση, έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος για το περιστατικό στα Ίμια.

«Αποτελεί νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρας μας», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση τρων γειτόνων μας τονίζοντας, προς κάθε κατεύθυνση, ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

Να επιδεικνύει ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα στα εθνικά ζητήματα του συνέστησε  ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο κ. Κουμουτσάκος δεν χρειάζεται να εικάζει τίποτα, ειδικά σε εθνικά ζητήματα» αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύσκεψη των αρμόδιων τομεαρχών και συμβούλων της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- εντός της ημέρας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη σύγκλιση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών παρουσία των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

«Αυτά τα περιστατικά συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα», σημειώνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και  τονίζει ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζεται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς.

«Ο κ. Ερντογάν υπερέβη σήμερα κάθε όριο», δηλώνει το ΠΑΣΟΚ, με αιχμή και τις απειλές του Τούρκου προέδρου κατά Ελλάδας και Κύπρου. Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί την κυβέρνηση να του υποδείξει με αποφασιστικότητα τα όρια της καλής γειτονίας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Όχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα ελληνοτουρκικά», καταλήγει.

Η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, αναφέρει το Ποτάμι και συμπληρώνει ότι «οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών, αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου».

«Οι Έλληνες πρέπει ενωμένοι, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σθένος, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα», δηλώνει η Ένωση Κεντρώων τονίζοντας ότι «τα Ίμια είναι και θα παραμείνουν ελληνικά»

Το Ποτάμι εξαίρει την ψύχραιμη στάση και τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χειρίζονται ακραίες συμπεριφορές της γειτονικής χώρας, οι οποία, όπως τονίζει, για ακόμα μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου.

«Για πολλοστή φορά καλούμε την Άγκυρα να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές, που τίποτε δεν αποκλείει να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνο», καταλήγει η Σεβαστουπόλεως.

cnn

thetoc

nooz

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button