Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

“Το Μάθημα” του Ε.Ιονέσκο σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά

ΦΩΤΟ 1


«ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ» Ε. ΙΟΝΕΣΚΟ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
– ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, 9.30 μ.μ. Αίθουσα «ΑΠΟΘΗΚΗ 186» Πολ. Συλλόγου Γαργαλιάνων
– ΦΙΛΙΑΤΡΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, 9.30 μ.μ., Αίθουσα «ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ» Πολ. Συλλόγου ΠΥΡΣΟΥ

Το «ΜΑΘΗΜΑ» του κορυφαίου δραματουργού Νομπελίστα Ε. Ιονέσκο, μέσα από την αφήγηση και παρουσίαση μιας διδασκαλίας μαθήματος, ανάμεσα σ’ έναν, κατ’ αρχή χαμηλών τόνων καθηγητή και σε μια ανυποψίαστη μαθήτρια, πραγματεύεται την μετάλλαξη μιας συνήθους και αποδεκτής σχέσης συνεργασίας και απλής ανωτερότητας (καθηγητής-μαθήτρια) σε μια σχέση κυριαρχίας, επιβολής, καταναγκασμού και εξόντωσης. Εικόνα-καθρέφτης των πρωτογενών ψυχογενών χαρακτηριστικών, που εμφιλοχωρούν μέσα στην ανθρώπινη φύση και εκδηλώνονται με φαινομενικά ασήμαντες και μη σχετικές αφορμές, διογκώνονται από την αδυναμία επικοινωνίας, συννενόησης και κατανόησης, όπως και από ευνοϊκές συνθήκες και επιδράσεις του περιβάλλοντος, με απότοκο το μίσος, τη βία, την επιβολή, την ακρότητα, φαινόμενα σε έξαρση στην εποχή μας. Οι λέξεις αδυνατούν να αποκαλύψουν έννοιες, το μυαλό της μαθήτριας αδυνατεί ακολουθεί διαφορετικές νοητικές διαδρομές από του καθηγητή και η γλώσσα δείχνεται και ως όργανο εξουσίας. Σε ρόλο-καταλύτη η υπηρέτρια (μαμά-εξουσία), που πάντα!! βρίσκει ρόλους και δίνει λύσεις.
Η δράση, στην αρχή κωμική έως σατιρική, με στοιχεία παραλόγου του «μαίτρ» Ιονέσκο, κορυφώνεται δραματικά, η δε μετάλλαξη και οι συμβολισμοί δίνονται αριστοτεχνικά, τόσο από την ευφυή γραφή, όσο και από την εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Β. Βασιλάκη.
Ο Ιονέσκο ονόμασε το έργο του κωμικό δράμα και είναι σίγουρα πολύ κωμικό, χωρίς να παύει παράλληλα να είναι και ένα απόλυτο και απαισιόδοξο δράμα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βασίλης Βασιλάκης
ΠΑΙΖΟΥΝ: Μαρίνα Νατιώτη (Μαθήτρια), Ειρήνη Καράογλου (Υπηρέτρια), Βασίλης Βασιλάκης (Καθηγητής)

Η παράσταση παίχτηκε τον Μάρτιο-Απρίλιο 2016 στην Αθήνα, στο Ιδρυμα Πολιτισμού ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.

– Ο (Μεσσήνιος την καταγωγή) Βασίλης Βασιλάκης αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική σχολή του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ του Καρόλου Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο Τέχνης από το 1978 έως το 1995 και έπαιξε σε παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου δράματος στην Ελλάδα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Επίσης έχει σκηνοθετήσει το Νεκρό Σπίτι του Γιάννη Ρίτσου στο Bios και το Καπετάν Μιχάλη του Ν. Καζαντζάκη στο ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης.
Αυτή την περίοδο συνεργάζεται επίσης με την ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝ» στη νΘεσσαλονίκη, σκηνοθετώντας τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, που παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία από τον περασμένο χειμώνα μέχρι τώρα στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα.
Έχει εργασθεί για την ελληνική τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το σινεμά.
Κυριότερες συμμετοχές στα σήριαλ:«Ο θείος μας ο Μίμης» με τον Μ. Φωτόπουλο, «Παράνομοι δρόμοι» με το Γ. Βούρο, Φ.Γεωργίτση, «Σκηνές μέσα από το πλήθος» του Γ. Αρμένη, «Προδοσία» με τον Κ. Σόμμερ, «Φρούτα εποχής» με την Ι. Βλασιάδου, «Εντιμότατοι κερατάδες» με τον Μ. Ρέππα, «Αλμα Λίμπρε» με τον Νίκο Σεργιανόπουλο, «Είμαστε στον αέρα» με τον Θ. Αθερίδη, Ν. Σακελλαρίου.
Συνεργάστηκε με τον Παντελή Βούλγαρη στην ταινία «Πέτρινα χρόνια» και το «Πανηγύρι» του Δ. Κεχαίδη για την τηλεόραση. Επίσης έπαιξε στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Μικρά Αγγλία” της Ι.Καρυστιάννη στο ρόλο του Καπετάν Σάββα. Έπαιξε στην ταίνια «Πάμπτωχοι Α.Ε» του Δ. Κοτανίδη και στην μικρού μήκους «Η απειλή της Μορμόνας» με Ά βραβείο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του Κ. Μαζάνη. Επίσης έχει παίξει στην ταινία μικρού μήκους “Κίνγκ Κόνγκ” σε σκηνοθεσία Ν. Κυρίτση και στην ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Φουρτούνη «Ίκαρος».
Στο εργαστήρι του David Kennedy σπούδασε γλυπτική και κατασκευή μαριονέττας, και ζωγραφική με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη. Το 1997 ίδρυσε το «Θέατρο Μαριονέττας» και έκτοτε παρουσιάζει παραστάσεις -κυρίως για παιδιά-σε σενάριο, κατασκευή, σκηνοθεσία του ίδιου.
Στην Αίγινα δημιούργησε την θεατρική ομάδα «ΟΡΜΙΣΚΟΣ» σε συνεργασία με το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΝΑΣ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» και έχει ανεβάσει πολλές παραστάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button