Οικονομία

Το παγκόσμιο χρέος εκτοξεύτηκε στα 233 τρισ. δολάρια

Το παγκόσμιο χρέος άγγιξε το ποσό -ρεκόρ των 233 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σημείωσε αύξηση 16,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – ή 8% – από το τέλος του 2016. Επιπλέον, το χρέος του ιδιωτικού τομέα-εκτός χρηματοπιστωτικού- στον Καναδά, τη Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, την Κορέα, την Ελβετία και την Τουρκία άγγιξε ιστορικά ύψη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μια πιθανή παρενέργεια αυτού του τεράστιου χρέους, μπορεί να οφείλεται στην απροθυμία από τις κεντρικές τράπεζες να ενισχύσουν τις συνθήκες δανεισμού, λέει η IIF. Επισημαίνεται στην έκθεση ότι εξαιτίας του παρατεταμένου  χαμηλού επιτοκίου λόγω της διόγκωσης των επιπέδων χρέους, οι κυρίαρχες τράπεζες μπορεί να είναι απρόθυμες να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

«Τα υψηλά επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να περιορίσουν το ρυθμό και την κλίμακα της σύσφιξης των πολιτικών, με τις κεντρικές τράπεζες να προβαίνουν με προσοχή σε μια προσπάθεια στήριξης της ανάπτυξης», ανέφερε μια ομάδα αναλυτών του IIF με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή Hung Tran.

Ωστόσο, το IIF σημειώνει ότι η συνολική αναλογία του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Τώρα βρίσκεται στο 318%, περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το ρεκόρ που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2016.

«Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη άνω του δυναμικού, ο αυξανόμενος πληθωρισμός (Κίνα, Τουρκία) και οι προσπάθειες για την αποτροπή μιας αποσταθεροποιητικής συσσώρευσης χρέους (Κίνα και Καναδάς) συνέβαλαν στη μείωση», ανέφεραν οι αναλυτές του IIF.

news

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button