Κόσμος

Το πανίσχυρο όπλο των ΗΠΑ: Μόνο πυρηνικό όπλο μπορεί να το πλήξει (Photos)

Αποτελούν το σύμβολο της πολεμικής ισχύος των ΗΠΑ και είναι τα μεγαλύτερα οπλικά συστήματα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και, σύμφωνα, με στρατιωτικούς αναλυτές, εξαιρώντας επίθεση με πυρηνικά όπλα, είναι απλώς απρόσβλητα.
Ο λόγος για τα δέκα μεγάλα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία βρίσκονται σε διαρκή ζήτηση και σε συνεχή κίνηση στους ωκεανούς, με τις ΗΠΑ να κυριαρχούν στον τομέα αυτό, καθώς δεν υπάρχει άλλη χώρα που να διαθέτει τόσα πολλά και τόσο μεγάλα σκάφη.
Πρόσφατα, μάλιστα, αναλυτής κατέρριψε δύο «μύθους» που συνοδέυουν τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1950. Η πρώτη ανησυχία αφορά στο κόστος κατασκευής και συντήρησής τους, ωστόσο σύμφωνα με την ανάλυση, η κατασκευή συντήρηση και λειτουργία τους κοστίζει ετησίως το 1% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και δεν υπάρχει πειστική εναλλακτική για τους στρατιωτικούς σκοπούς που υπηρετούν.
Το δεύτερο σημείο προβληματισμού αφορά στην εκτίμηση ότι τα σκάφη αυτά είναι ευάλωτα σε επιθέσεις των αντιπάλων. Ωστόσο, η πιθανότητα ένα από αυτά τα θαλάσσια «τέρατα» με πλήρωμα 5.000 και δεκάδες αεροσκάφη να χτυπηθεί σοβαρά είναι πολύ κοντά στο μηδέν.
Κι αυτό, διότι, πέραν από τα σκάφη συνοδείας που παρέχουν ισχυρή άμυνα , τα ίδια τα αεροπλανοφόρα είναι γρήγορα σκάφη (κινούνται με ταχύτητα 35 μιλίων την ώρα), με ισχυρότατη θωράκιση και δεκάδες σημεία ασφαλείας: ένα αεροπλανοφόρο μέσα σε 90 λεπτά από το σήμα που θα δεχθεί μπορεί να δράσει σε περιοχή 6.000 τετραγωνικών μιλίων.
Παράλληλά, τα αμυντικά συστήματά τους είναι κυριολεκτικά αμέτρητα: από τεράστια πυροβόλα, μέχρι ειδικά ραντάρ, το αμυντικό δίκτυο ενός αεροπλανοφόρου μοιάζει σχεδόν αδιαπέραστο και, φυσικά, τα σκάφη συνοδείας είναι πάντα έτοιμα να εξουδετερώσουν την οιαδήποτε απειλή. Τα αεροπλανοφόρα, όταν βρίσκονται σε επιχειρησιακή δράση αποτελούν τον κεντρικό κόμβο για όλα τα άλλα σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή και στην ουσία κατευθύνουν επίθεση και άμυνα.
Προσθέστε και τις τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση stealth αεροσκαφών και βλημάτων και η εικόνα γίνεται σαφής: τα αεροπλανοφόρα παραμένουν το ισχυρότερο οπλικό σύστημα στον πλανήτη και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν για πολλές δεκαετίες.
Πληροφορίες: National Interest

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button