Τεχνολογία

Το Facebook σε λίγο θα ξέρει πόσα λεφτά βγάζετε

Ετοιμάζει αλγόριθμο που θα ξεχωρίζει τους χρήστες σε «λαό» και «Κολωνάκι»

Έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που θα καθορίζει την οικονομική κατάσταση του χρήστη έχει ξεκινήσει ήδη να επεξεργάζεται το Facebook.

Η αίτηση για την πατέντα κατατέθηκε το 2016 αλλά το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα πολύ πρόσφατα.

Ο αλγόριθμος αναλύει τις απαντήσεις που δίνουν οι χρήστες σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και μαζεύει πληροφορίες από την online δράση τους, προκειμένου ύστερα να τους κατατάξει σε τρεις διακριτές κατηγορίες: εργατική τάξη, μεσαία τάξη και άρχουσα τάξη.

«Το online σύστημα χρησιμοποιεί κατηγορίες ώστε να προβλέψει την κοινωνικο-οικονομική κατηγορία των χρηστών», λέει η αίτηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Αυτές οι κατηγορίες περιλαμβάνουν δημογραφικά στοιχεία και στατιστικά εργαλεία, ξεψαχνίζουν όμως και την ηλεκτρονική δράση των χρηστών, κοιτώντας ακόμα και τα μοντέλα των συσκευών, τη χρήση που κάνουν στο ίντερνετ, πόσο ταξιδεύουν, αν έχουν σπουδάσει και άλλους «κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες».

Γιατί θέλει όμως το Facebook να ξέρει πόσα βγάζουν τα δισεκατομμύρια των χρηστών του; Σύμφωνα με αναλυτές, όλα έχουν να κάνουν με τη διαφήμιση και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των καταναλωτικών συνηθειών του κόσμου.

Και καθώς πολλοί καυτηρίασαν τον νέο αλγόριθμο του Facebook, εκπρόσωπος της εταιρίας σχολίασε με νόημα: «Αναζητούμε συχνά πατέντες για τεχνολογίες που δεν εφαρμόζουμε τελικά και οι πατέντες δεν πρέπει να λειτουργούν ως δείκτες για τα μελλοντικά σχέδιά μας»…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button