Τοπικά Νέα

Τραγική η κατάσταση με τα ασθενοφόρα στη Μεσσηνία

Πριν λίγες ημέρες έγινε δημοφιλές στο ίντερνετ, μια ιδιόχειρη πινακίδα στο Άστρος Κυνουρίας, που ενημέρωνε τους παραθεριστές να προσέχουν να μην αρρωστήσουν ή πάθουν ατύχημα γιατί δεν υπάρχει οδηγός για το ασθενοφόρο και τους ευχόταν καλή τύχη.
Πολλοί γέλασαν, όμως αυτή η σκληρή και για κλάματα πραγματικότητα, έρχεται σήμερα να αποκτήσει σάρκα και οστά και στη Μεσσηνία. Ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Μάνης, που έχει βουλιάξει αυτό το μήνα από την προσέλευση επισκεπτών, έχει μείνει χωρίς ασθενοφόρο, καθώς το ένα και μοναδικό στο Κέντρο Υγείας, έχει υποστεί βλάβη από την Παρασκευή! Για ό,τι συμβεί, μόνη λύση είναι να κληθεί ασθενοφόρο από την Καλαμάτα ή να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί η ΓΑΙΑ!
Και δυστυχώς, αυτό δε συμβαίνει μόνο στη Μάνη… Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Καλαμάτα δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση και κάποια από τα 6 που κυκλοφορούν (όπως κυκλοφορούν) πρέπει να βοηθούν και στις άλλες περιοχές όπως η Τριφυλία ή η Μάνη.
Στην Τριφυλία, για τα δυο  ασθενοφόρα του Νοσοκομείου, υπάρχουν δύο οδηγοί, οι οποίοι εργάζονται 5νθήμερο και φυσικά μια βάρδια (πρωινή). Η όποια δε διακομιδή μπορεί να γίνει από αυτά είναι εντός νομού. Το ΕΚΑΒ Φιλιατρών έχει άλλα δύο ασθενοφόρα,    από τα οποία μόνο το ένα δουλεύει σε 24ωρη βάση. Τα δε χιλιόμετρα που έχει «γράψει» το  καθένα τους , θυμίζει… τζακ ποτ του τζόκερ! Κι αν τύχει περιστατικό ο ασθενής ή τραυματίας μόνο στο θεό μπορεί να ελπίζει…

Χωρίς ασθενοφόρο
Το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου του Δήμου Δυτικής Μάνης, έχοντας εξαντλήσει εδώ και πολύ καιρό το προσδόκιμο όριο ζωής του, από την Παρασκευή τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες για άμεση επισκευή του, δεν στάθηκε δυνατό, με αποτέλεσμα να παραμένει ακινητοποιημένο.
Μέχρι και χθες λοιπόν και διανύοντας την πιο  γεμάτη  από τουριστική κίνηση, περίοδο, ολόκληρη η  περιοχή της Μάνης δεν μπορούσε να μετακινήσει κανέναν ασθενή. Και δεν είναι μόνο το έκτακτο περιστατικό που πρέπει να μετακινηθεί προς  το Νοσοκομείο της Καλαμάτας για περαιτέρω περίθαλψη, αλλά δεν μπορεί να γίνει ούτε διακομιδή ασθενή από χωριό της Μάνης προς το Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου. Η συμβουλή των ανθρώπων του Κέντρου Υγείας, αντιμετωπίζοντας αυτή την τραγική κατάσταση, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη: «Βάλτε τον στο αυτοκίνητό και φέρτε τον. Κι αν χρειασθεί διακομιδή θα ειδοποιηθεί ασθενοφόρο από την Καλαμάτα»!

Από την Καλαμάτα
Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, δήλωσε έκπληκτος όταν τον πληροφορήσαμε ότι έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το ασθενοφόρο της περιοχής, καθώς δεν είχε ενημερωθεί για το γεγονός. Παρατήρησε δε,  ότι αυτή τη στιγμή η Μάνη έχει τον περισσότερο κόσμο από ποτέ και είναι ανεπίτρεπτο να μένει μια τόσο τουριστική περιοχή χωρίς ασθενοφόρο.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας διευκρίνισε ότι η αρμοδιότητα των Κέντρων Υγείας, ανήκει στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Ωστόσο, για την επίλυση του προβλήματος και μέχρι να επισκευασθεί το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, θα παραχωρηθεί ασθενοφόρο από την Καλαμάτα για να καλυφθεί η περιοχή.
Τέλος, ο Διοικητής της εθελοντικής ομάδας ΓΑΙΑ Μάνης κ. Κώστας Ξυδέας, είπε πως, όπου μπορούν βοηθούν, ενώ υπενθύμισε ότι το ασθενοφόρο που διαθέτει η ομάδα, εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία και δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες άδειες για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Φυσικά, διευκρίνισε ότι σε μια πολύ μεγάλη ανάγκη, οι εθελοντές δε θα διστάσουν να το χρησιμοποιήσουν ακόμα και παράνομα, και πολύ καλά θα κάνουν !!!
Πάντως, από την Παρασκευή, η ΓΑΙΑ χρειάστηκε να επέμβει σε 4 περιστατικά και να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορούσε για να βοηθήσει συνανθρώπους μας.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button