Κόσμος

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ»

 

tramp_0


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Στην ομιλία του, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έδρα της σύγχρονης κυβέρνησης του Ισραήλ, η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Τραμπ τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι σκοπεύει “να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας”. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, τόνισε.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής “εντός των επόμενων ημερών”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ζήτησε να υπάρξει “ηρεμία” και να επικρατήσουν οι “μετριοπαθείς φωνές” επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος. Ζήτησε επίσης “αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό”.

Ο Τραμπ πρόσθεσε επίσης ότι με την απόφασή του “δεν παίρνει θέση” σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των “διαφιλοκινούμενων συνόρων”.

“Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, κατέληξε στην ομιλία του.

Χαμάς: Άνοιξε την πύλη της κολάσεως

Όπως είναι φυσικό, η ανακοίνωση του Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τη Χαμάς να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ άνοιξε τις “πύλες της κολάσεως” για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Επίσης, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) τόνισε ότι οι ανακοινώσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Ιερουσαλήμ “καταστρέφουν” τη λύση των δύο Κρατών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την “ανεύθυνη” ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Μακρόν: Λυπηρή απόφαση

Στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι “λυπηρή” και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει.

Όπως επισήμανε ο Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπράγματευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

“Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους”, είπε ο Γκουτέρες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

“Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση”, τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button