Τοπικά Νέα

«Βάλτε φρένο στα αντιβιοτικά»: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν γιατροί, φαρμακοποιοί και οδοντίατροι στη Μεσσηνία

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΙΑΤΡΙΚΟΥ- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ- ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ένα από τα πιο σημαντικά υγειονομικά προβλήματα και θα έχει συνέπειες που στο μέλλον θα αντιμετωπίσει η Κοινωνία μας, με την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον Κόσμο.

Ειδικά η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη κατάχρηση των αντιβιοτικών.  Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση των αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή από 1η Σεπτεμβρίου 2020, υπήρξε ένα πάγιο αίτημα όλων των επιστημόνων υγείας της χώρας μας.

Έτσι από 1-9-2020 όλα τα αντιβιοτικά χορηγούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, με εξαιρέσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις αδυναμίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που και πάλι όμως θα απαιτείται χειρόγραφη συνταγή του ιατρού με τα πλήρη στοιχεία του ασθενούς και την πλήρη αιτιολογία της ανάγκης συνταγογράφησης του αντιβιοτικού.  Η δε παράβαση του Νόμου, επισύρει αυστηρές ποινές.

Η εγκατεστημένη νοοτροπία χρόνων όπου ο καθένας από εμάς είχε αποθηκευμένα στα ντουλάπια του παρακαταθήκες αντιβιοτικών, δεν είναι εύκολο να αλλάξει.

Όμως όλοι οι υγειονομικοί είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλομε στη κατεύθυνση περιορισμού της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

 

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμβάλλουν και αυτοί από την πλευρά τους  προς αυτή τη κατεύθυνση και να λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα μόνο κατόπιν οδηγίας από τον θεράποντα ιατρό τους.

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ι.Σ.Μ         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο.Σ.Μ.               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Φ.Σ.Μ.

 

Δ. ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ                        Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ                    Σ.  ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ                                                                                        

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button