Αγροτικά

Φροντίδες της ελιάς στην Κρήτη

Τεχνικό δελτίο για την ελιά εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ
Στις παραλιακές και πρώιµες περιοχές παρατηρείται το βλαστικό στάδιο του φουσκώµατος των ταξιανθιών (στάδιο D). Στις µεσπρώιµες περιοχές ολοκληρώνεται το στάδιο του σχηµατισµού των ταξιανθιών και ξεκινάει το φούσκωµα (στάδια C και D) ενώ στις όψιµες
αρχίζει ο σχηµατισµός των ανθοταξιών (στάδιο C).

Φωτογραφία: Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου

Φωτογραφία: Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου

Ακάρεα
Οι ήπιες καιρικές συνθήκες της χρονιάς που πέρασε (παρατεταµένη καλοκαιρία φθινόπωρο και χειµώνα) υπήρξαν εξαιρετικά ευνοϊκές για την ανάπτυξη επιζήµιων πληθυσµών και προσβολών από τα ακάρεα Eriophyidae (Eriophyes oleae, Aceria oleae).

Έντονες προσβολές αναγνωρίζονται στο παλαιό φύλλωµα µε τη µορφή καστανών ανάγλυφων περιοχών (παραµορφώσεις) στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και χλωρώσεων (κιτρίνισµα) αντίστοιχα στην επάνω επιφάνεια.

Διαπιστώσεις
Αυτή την περίοδο τα ακάρεα κινούνται προς τις ταξιανθίες και τα νεαρά φύλλα προσβάλλοντας αρχικά τη νέα βλάστηση. Το στάδιο του σχηµατισµού των ταξιανθιών συµπιπτει µε τη µέγιστη πληθυσµιακή τους πυκνότητα. Αργότερα θα µεταναστεύσουν διαδοχικά στα άνθη και στους
νεαρούς καρπούς.

Οδηγίες
− Ο ψεκασµός για την ̟ροστασία της νέας βλάστησης γίνεται όταν η ακραία βλάστηση έχει µήκος 6–8 εκ. και τα άνθη είναι ακόµα κλειστά, λίγο πριν την άνθηση (βλαστικά στάδια D και Ε).
Συστήνεται άµεσα ψεκασµός στις πρώιµες και στις παραλιακές περιοχές που βρίσκονται στα βλαστικά στάδια αυτά. Για τις µεσοπρώιµες και όψιµες περιοχές η επέµβαση θα γίνει όταν θα φτάσουν στα ανάλογα στάδια.

− Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν τα νεαρά δέντρα σε νέους ελαιώνες και σε φυτώρια όπως και τα αυστηρά κλαδεµένα και τα ποτιστικά δέντρα που διαθέτουν πλούσια τρυφερή βλάστηση.

− Στους παραπάνω ελαιώνες και σε όσους ελαιώνες η ένταση της προσβολής στο παλαιό φύλλωµα είναι µεγάλη θα χρειαστεί επανάληψη της επέµβασης αµέσως µετά την πτώση των πετάλων.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα
Παραφινικά λάδια, Βρέξιµο θειάφι (πράσινη Χαλκιδικής), abamectin (επιτραπέζιες ̟ ποικιλίες)
Με τα παραφινικά λάδια καταπολεµώνται παράλληλα αυτή την εποχή οι νεαρές προνύµφες κοκκοειδών (πολλίνια, παρλατόρια, ασπιδιωτός) και της ψύλλας (βαµβακάδας).

Καλόκορη
Μην προβαίνετε σε προληπτικούς ψεκασμούς χωρίς να έχετε ελέγξει την παρουσία και την πυκνότητα πληθυσμού του εντόμου πάνω στα ελαιόδενδρα.

Κατεβάστε το τεχνικό δελτίο Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button