Κόσμος

«Χρυσάφι» για τη Γερμανία η ελληνική κρίση -Είχε κέρδη 2,9 δισ. από το 2010 μέχρι σήμερα

Κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η Γερμανία από την ελληνική κρίση, όπως προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση των Πρασίνων στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκύπτει ότι, μεταξύ 2010 και 2017, η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει κερδίσει συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το Securities Market Programme (SMP), δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Βέβαια, ένα μέρος από αυτά τα χρήματα έχει ήδη επιστραφεί στην Ελλάδα ή έχει δεσμευθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως προβλέπουν παλαιότερες συμφωνίες. Αλλά και πάλι απομένει ένα ποσό γύρω στα 2,5 δις ευρώ που δεν έχει επιστραφεί, προς το παρόν τουλάχιστον. Σε αυτό προστίθενται άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους παλαιότερου δανείου που είχε χορηγήσει η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Σε τελική ανάλυση λοιπόν τα κέρδη από την ελληνική κρίση που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας ανέρχονται σε 2,9 δις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, από τις αρχές της κρίσης η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 270 δις ευρώ. Στόχος του τρέχοντος προγράμματος, επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, είναι να στηριχθεί η Ελλάδα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποπληρώνει σταδιακά τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, μέχρι το 2022.

Πράσινοι: «Να τηρήσει τις υποσχέσεις του το Eurogroup»

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού, Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, υποστηρίζει ότι με βάση την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για διευκολύνσεις προς την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «ενάντια στους δεξιούς μύθους που κυκλοφορούν, η Γερμανία έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την κρίση στην Ελλάδα. Η ίδια η Ελλάδα έχει κάνει σκληρές οικονομίες και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Τώρα θα πρέπει και το Γιούρογκρουπ να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν δώσει τον λόγο τους ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα».

To dpa υπενθυμίζει ότι την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται για να συζητήσουν πιθανές διευκολύνσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Επισημαίνει πάντως ότι σε αυτό το ζήτημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς «κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πηγή: DW

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button