Αγροτικά

Χρυσή χρονιά το 2018 για τα προϊόντα της Τριφυλίας- Συμβάλουν στη τοπική και εθνική οικονομία

ΘΕΤΙΚΟΣ είναι ο απολογισμός για τον πρωτογενή τομέα στην Τριφυλία σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας Τριφυλίας ιδίως σε ότι αφορά το καρπούζι, το αγγούρι, την ντομάτα και τα κηπευτικά.
Ο Διευθυντής της υπηρεσίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι “είναι μια από τις καλύτερες χρονιές σε παραγωγή και ποιότητα των ειδών, καθώς για τα πρώιμα στρογγυλά καρπούζια η ποιότητα φέτος ήταν μοναδική, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο της καλλιέργειας” με υψηλές αποδόσεις, καλά χρώματα και απαλλαγμένα από φυτουγειονομικά σκευάσματα.
Το καρπούζι καθώς ολοκληρώθηκε η συγκομιδή είχε εξαγωγές σε 26 χώρες από Ιταλία μέχρι Νορβηγία και από Αγγλία μέχρι την Ρωσία, στα Βαλκάνια αποτελώντας νέους πελάτες με αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη να εντοπίζεται στην ποικιλία ‘βαρέλες’ με σταθερή ζήτηση και εξαιρετικές τιμές, ενώ η χρονιά ήταν πρώιμη από 5 Μαίου μέχρι 7 Ιουνίου. Πρόσθεσε ότι “η παραγωγή ξεπέρασε τους 36.000 τόνους δείχνοντας ότι έχει κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού, ενώ η Τριφυλία κατέστη κέντρο επισκεψιμότητας για μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα και για οίκους παραγωγής σπόρων από όλο τον κόσμο καθώς ήρθαν επιστήμονες από ΗΠΑ, Αγγλία, Ολλανδία και αλλού”.
Για τα αγγούρια της Τριφυλίας διευκρίνισε ότι “ήταν εξαιρετική χρονιά με λίγο μικρότερες αποδόσεις φέτος, αλλά η παραγωγή ξεπέρασε τους 20.000 τόνους με περισσότερες από 200 αναγγελίες και προώθηση τους στις αγορές κυρίως των Βαλκανίων καθώς υπάρχει σταθερή ζήτηση του προιόντος”.
Σταθερή ζήτηση επικρατεί και για τον ντομάτα που αυξάνεται η καλλιεργητική της αξία καθώς όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος “ο όγκος παραγωγής ξεπέρασε τους 22.000 τόνους με το προιόν να κατευθύνεται κατά βάση στην εσωτερική αγορά και στις αλυσίδες με μοναδική ποιότητα και αρώματα”.
Συνολικά εκτίμησε ότι το 2018 αποτελεί μια καλή χρονιά για τα κηπευτικά και αυτό δείχνει ότι η Τριφυλία δεν αποτελεί μόνο ένα μεγάλο κέντρο παραγωγικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα καθώς σύντομα θα είναι το 2ο μεγαλύτερο σε όλη την χώρα καθώς υπάρχει το κατάλληλο παραγωγικό δυναμικό το οποίο μπορεί να ενισχυθεί με την υλοποίηση του φράγματος στα Φιλιατρά αυξάνοντας την καινοτομία, την παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button