Εκπαίδευση

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κατάργηση του ολιγομελούς τμήματος τομέα πληροφορικής στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Κυπαρισσίας.

cropped-sign-1


             Οι Σύλλογοι Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κυπαρισσίας και του 2ου Ε.Κ. Μεσσηνίας, καθώς και το Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κυπαρισσίας, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει τη λειτουργία ολιγομελούς τμήματος στον Τομέα  Πληροφορικής του Σχολείου.

Η εν λόγω απόφαση αναφέρει, ότι για τα τμήματα που εγκρίνονται υπάρχουν ειδικές συνθήκες μετακίνησης μαθητών.

Οι πίνακες ολιγομελών τμημάτων που έφτασαν στο Υπουργείο περιλάμβαναν τον αριθμό των μαθητών του κάθε τμήματος. Στην απόφαση ο αριθμός των μαθητών των τμημάτων που εγκρίθηκαν δεν εμφανίζεται. Γιατί απουσιάζει η διαφάνεια; Γιατί αναιρείται η βασική λογική; Η Β΄ Τάξη του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ. Κυπαρισσίας συγκέντρωσε 8 εγγραφές, φυσιολογικός αριθμός για ένα σχολείο Ε΄ κατηγορίας και επαρκής για να λειτουργήσει ειδικότητα στην Γ΄ τάξη.

Είναι σαφές ότι η εν λόγω απόφαση δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που επικαλείται στην αιτιολόγησή της. Συγκεκριμένα:

Το ΕΠΑ.Λ. Κυπαρισσίας καλύπτει χωροταξικά την  Δυτική Μεσσηνία, μια περιοχή  με ακτίνα περίπου 40 χιλιομέτρων από την πόλη, η  οποία συμπεριλαμβάνει πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές, εξυπηρετώντας, έτσι, πολλούς μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΕΠΑ.Λ.

            Η συγκοινωνιακή σύνδεση των χωριών της περιοχής με την Καλαμάτα είναι ανύπαρκτη και τα δρομολόγια από Κυπαρισσία δεν εξυπηρετούν τους μαθητές, γεγονός που καθιστά την μετακίνησή τους αντικειμενικά αδύνατη.

Η απόφαση αυτή αναγκάζει τους μαθητές που επέλεξαν συνειδητά το Επαγγελματικό Λύκειο και τον τομέα Πληροφορικής για τις σπουδές τους είτε να διαλέξουν τομέα για τον οποίο πιθανά δεν ενδιαφέρονται, είτε να διακόψουν τη φοίτησή τους στο Σχολείο.

Τα εργαστήρια του υπό κατάργηση τομέα είναι πλήρως εξοπλισμένα, ενώ και το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου επαρκεί απολύτως για την κάλυψη του ωρολογίου προγράμματος της Β΄Τάξης του τομέα Πληροφορικής.

Όταν σε ένα σχολείο καταργείται ένας τομέας ή μια ειδικότητα, είναι πολύ δύσκολο να ξαναλειτουργήσει την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται μακροπρόθεσμα και το ίδιο το σχολείο.

Η λογική των ίσων και ίδιων ευκαιριών στην εκπαίδευση ανατρέπεται πλήρως από ανάλογες αποφάσεις. Ενδιαφέρεται, άραγε, το Υπουργείο για τους μαθητές της περιοχής που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΕΠΑ.Λ. και θα στερηθούν αυτήν τη δυνατότητα ή είναι όλα θέμα αριθμών/ εξοικονόμησης προσωπικού;

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανταποκριθεί στην κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων των μαθητών και να επανεξετάσει την εν λόγω απόφαση, προβαίνοντας – έστω και τώρα – στην έγκριση λειτουργίας του τομέα Πληροφορικής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button