Αγροτικά

1.500 εφαρμογές νέων τεχνολογιών διαθέσιμες στους Έλληνες παραγωγούς

Ενα ευρετήριο 1.500 εφαρμογών για νέες τεχνολογίες είναι ελεύθερα διαθέσιμο στους Έλληνες παραγωγούς στo πλαίσιo του ερευνητικού ευρωπαϊκού προγράμματος Smart-Akis, που αποτελεί ένα θεματικό δίκτυο για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη γεωργία, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά του στις Βρυξέλλες. «Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα smart-akis, που είναι διαθέσιμη σε όλους, και στην ελληνική γλώσσα, υπάρχουν γύρω στις 1.500 εφαρμογές νέων τεχνολογιών, με τις 430 να είναι ήδη σε εμπορικό στάδιο, είτε από ελληνικές επιχειρήσεις ή νεοφυείς είτε από εταιρείες με παγκόσμια δραστηριότητα. Επίσης, έχουμε ανατρέξει σε 15.000 ερευνητικά άρθρα, επιλέγοντας 1.000 εφαρμογές που έχουν δοκιμαστεί και βρίσκονται και αυτές σε εμπορικό στάδιο», αναφέρει στην «ΥΧ» o Σπύρος Φουντάς, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συντονιστής του προγράμματος.

Παρουσίαση αποτελεσμάτων

Μέσω της θέσης που κατείχε το ΓΠΑ, ως επικεφαλής ολόκληρου του προγράμματος, έγινε κατανοητό σε όλη την Ευρώπη το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ένταξη των νέων τεχνολογιών στο χωράφι, καθώς και της ικανότητάς της να συντονίσει και να διαχειριστεί ένα έργο που προσέλκυσε εκατοντάδες αγρότες σε συναντήσεις και πρακτικές στο χωράφι. «Στo πλαίσιo του έργου πραγματοποιήθηκαν workshops σε επτά χώρες, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 980 αγρότες και από τα οποία καταφέραμε να εξάγουμε συμπεράσματα για το τι χρειάζονται οι παραγωγοί και τους τρόπους που θα διαδοθεί η καινοτομία», επισημαίνει ο Σ. Φουντάς και συνεχίζει, λέγοντας πως «η επιτυχία του έργου αποτυπώθηκε και κατά το συνέδριο παρουσίασης των αποτελεσμάτων στο οποίο παρευρέθηκαν άτομα από πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ 12 άτομα είχαν έρθει από την Κομισιόν. Επίσης, στις συζητήσεις στο τέλος του συνεδρίου συμμετείχαν άτομα από το Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Wageningen, πάροχοι γεωργικών συμβουλών και εταιρείες τεχνολογίας με παγκόσμια εμβέλεια». Χάρη στο μεγάλο ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου, το έργο θα συνεχίσει τη λειτουργία του, «καθώς για τα επόμενα δύο χρόνια οι εταίροι θα υποστηρίξουν το έργο μέσω εσωτερικής χρηματοδότησης, με σκοπό να συνεχίσει η πλατφόρμα, αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα να ανανεώνονται με καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες», επεσήμανε ο Σ. Φουντάς.

Διάδοση της καινοτομίας

 

Όλες οι συναντήσεις που έγιναν σε επίπεδο χωραφιού, οι συζητήσεις και οι ημερίδες στο πλαίσιο του έργου εξέδωσαν αποτελέσματα για τους παράγοντες που εμποδίζουν τη διάδοση της καινοτομίας. Ο Σ. Φουντάς αναφέρει πως «αυτό που είδαμε για αυτές τις τεχνολογίες και αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο είναι η εκπαίδευση, καθώς υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση για τις νέες τεχνολογίες. Ένας από τους τρόπους που καταγράφηκε για την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών στο χωράφι είναι ότι πρέπει να ενταχθούν περισσότερα μαθήματα στα ίδια τα πανεπιστήμια που εκπαιδεύουν γεωπόνους για να μάθουν να χειρίζονται τέτοιες τεχνολογίες και μετά μέσω της συμβουλευτικής εφαρμογής να μεταφέρουν τις γνώσεις και τα οφέλη στους παραγωγούς. Υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα που πρέπει να λυθούν, σύμφωνα με τους ίδιους τους αγρότες, που σχετίζονται με την επικοινωνία των μηχανημάτων διαφορετικών εταιρειών.

Άλλα σημαντικά αποτελέσματα είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε σε όλες τις χώρες την ύπαρξη επιδεικτικών αγροκτημάτων με νέες τεχνολογίες και όχι ερευνητικών. Αγροκτήματα που απευθύνονται σε πραγματικές συνθήκες και πραγματικούς αγρότες, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι προσβάσιμα από όλους και θα απευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών, αλλά και στα οφέλη τόσο στην παραγωγή όσο και στο εισόδημά τους».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button