ΕκπαίδευσηΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Εντυπωσιακή έκθεση για το παλιό σχολείο στα Φιλιατρά

paliosxol0


Μια εντυπωσιακή έκθεση που στόχο έχει να αναβιώσει τη σχολική ζωή του παρελθόντος, και από τις αντιδράσεις των μαθητών που την επισκέπτονται το πετυχαίνει απόλυτα, έχει στήσει ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών σε δυο ανεξάρτητες αίθουσες του σχολείου.

Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δουν πληθώρα υλικών που χρησιμοποιούνταν τα παλιά χρόνια στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως τα παλιά θρανία -με το πιο παλιό να έχει χάραγμα από το 1938- παλιούς χάρτες, την ποδιά των κοριτσιών και το πηλήκιο των αγοριών, τις πλάκες και τα κοντύλια στις οποίες έγραφαν οι μαθητές των μικρών τάξεων, μια σημαντική συλλογή μηχανών προβολής ταινιών, πάρα πολλά τετράδια και βιβλία του παρελθόντος με κάποια από αυτά να είναι του 19ου αιώνα, διαφόρων ειδών εποπτικά μέσα, όπως καρτέλες με θρησκευτικά θέματα, φυτολογίας, ζωολογίας κτλ. Ακόμα, εργαλεία ξυλοκοπτικής, μελανοδοχεία και πένες με τις οποίες έγραφαν οι δάσκαλοι πριν εφευρεθούν τα στυλό και πολλά άλλα.

Το ενδιαφέρον στην εν λόγω έκθεση είναι ότι οι επισκέπτες μαθητές δε βλέπουν απλά τα εκθέματα, αλλά συμμετέχουν βιωματικά στην ψηλάφηση του παρελθόντος. Θα καθίσουν τρεις – τρεις στα παλιά θρανία, θα ασχοληθούν με την καλλιγραφία και την ιχνογραφία, μαθήματα που θυμούνται οι μεγαλύτεροι αναγνώστες μας, θα δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι με την βοήθεια χαρτών με τους μύθους του Αισώπου, θα μάθουν τι ήταν ο παιδονόμος και ποιες τιμωρίες επέβαλαν οι δάσκαλοι στους μαθητές, θα δουν το καζάνι και τη ζυγαριά που χρησιμοποιούνταν στην προετοιμασία του μαθητικού συσσιτίου, θα δουν αποσπάσματα από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με σχετικό περιεχόμενο και θα ακούσουν μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης από την ελληνική επανάσταση μέχρι το σήμερα (αλληλοδιδακτικά σχολεία, σχολεία Αρρένων, Θηλέων κτλ).

Οι δάσκαλοι του σχολείου με τους οποίους μιλήσαμε μας είπαν ότι, το ενδιαφέρον των μαθητών τους για το στήσιμο της έκθεσης και για τα ίδια τα εκθέματα είναι εντυπωσιακό. Οι μικροί μαθητές τούς ζητούν καθημερινά να επισκεφτούν την έκθεση και να κάνουν μάθημα στα παλιά θρανία. Η παλιά τάξη έτσι μετατράπηκε από χώρος έκθεσης σε λειτουργικό χώρο του σχολείου, και δεν περνάει μέρα που κάποια τάξη να μην κάνει για λίγο μάθημα εκεί.

Με την ευκαιρία αυτή, εκπαιδευτικοί του σχολείου απευθύνουν έκκληση στο δήμο Τριφυλίας για τη μόνιμη στέγαση της, πράγματι, σπουδαίας αυτής έκθεσης που διασώζει ένα σημαντικό κομμάτι του νεοελληνικού μας πολιτισμού, και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών για την περιοχή της Τριφυλίας.

Στο τέλος της επίσκεψης οι μαθητές, αφού πρώτα τους γίνει επίδειξη μιας συλλογής με παραδοσιακά παιχνίδια που έχει φτιάξει το ΚΑΠΗ Φιλιατρών, βγαίνουν έξω, στο προαύλιο του σχολείου και παίζουν αμπάριζα, κρυφτόμπρικο, καρέλι, αμάδες κ.α. μαζί με τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών.

Σημειώνεται πως, η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 9 Ιουνίου και συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Διαφύλαξης Σχολικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ο Μαυροπίνακας», στον οποίο και ανήκει όλο το εκθεσιακό υλικό, το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου της 6ης Περιφέρειας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας , την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, τη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και είναι επισκέψιμη για το ευρύ κοινό κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση του σχολείου στα τηλέφωνα 2761032260 και 6938704202.

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button