Τοπικά Νέα

257 πλειστηριασμοί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου

1B1CB74B46E214AD1CBC8C414302C7F7


«Η περασμένη Τετάρτη μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική για τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα. Όχι γιατί έγιναν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά επειδή για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης το πολιτικό σύστημα επέδειξε αποφασιστικότητα για την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων στα Ειρηνοδικεία».
Με τη φράση αυτή, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική σελίδα του ΒΗΜΑτος, σχολίασε κορυφαία τραπεζική πηγή την επανέναρξη των πωλήσεων κατασχεμένων ακινήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες, έχοντας πλέον στη φαρέτρα τους όλα τα εργαλεία που τους παρέχει η επικαιροποιημένη εδώ και μερικούς μήνες νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, θα δώσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους τη μάχη των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που ξεκινούν το Φεβρουάριο.
Πρόκειται για συνθήκη αναγκαία προκειμένου να συνεχιστεί η βελτίωση στην οικονομία και να αποφευχθεί μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος την επόμενη χρονιά. Μόνο τυχαία δεν ήταν η άνοδος των μετοχών των τεσσάρων συστημικών ομίλων το προηγούμενο πενθήμερο… Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχαν διεξαχθεί 257 πλειστηριασμοί.

Νέες αναγγελίες
Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη είχαν αναγγελθεί συνολικά περί τους 2.900 πλειστηριασμούς, με επισπεύδουσες τράπεζες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν έως και τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου.
Ωστόσο, από ημέρα σε ημέρα θα γίνονται συνεχώς νέες αναγγελίες, καθώς στόχος των τραπεζών είναι μέσα στο 2018 να θέσουν προς πώληση μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας τουλάχιστον 15.000 ακίνητα με μέσο τίμημα τα 150.000 ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, σε πρώτη φάση, μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο, τα σπίτια που θα βγαίνουν κάθε μήνα σε δημοπρασία θα είναι λιγότερα, ξεκινώντας από τα 500 τον Ιανουάριο, για να φτάσουν γύρω στα 1.000 στο τέλος του α’ τριμήνου.
Για να «βγει» ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των τραπεζών, θα πρέπει ο μηνιαίος ρυθμός εκποιήσεων να φτάσει τις 2.000 – 3.000 έως και το φθινόπωρο του 2018. Έως τότε, εκτιμάται ότι το 90% των πλειστηριασμών θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη σταδιακή μετάπτωση των περισσότερων παλαιών υποθέσεων στη νέα online πλατφόρμα.
Εξάλλου, τους επόμενους μήνες, 6 στα 10 ακίνητα που οδηγούνται στα Ειρηνοδικεία θα είναι επαγγελματικά και τα υπόλοιπα οικιστικά (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, parking, οικόπεδα). Ωστόσο, μετά το καλοκαίρι η αναλογία οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων θα γίνει 60% – 40%. Και αυτό διότι τα σπίτια αποτελούν την πλειονότητα του στοκ των ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η άτυπη προστασία
Σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, τραπεζικό στέλεχος διευκρινίζει ότι μόνο όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για τον Νόμο Κατσέλη, αλλά και όσοι το κάνουν έως και το τέλος του 2018, δεν κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένας «κόφτης».
Οι τράπεζες έχουν ατύπως συμφωνήσει με την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σπιτιών αξίας έως και 300.000 ευρώ έως και το τέλος του 2017. Από εκεί και πέρα, τους πρώτους μήνες του 2018 το άτυπο όριο θα πέσει στα 200.000 ευρώ και μέσα στη χρονιά θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στα 100.000 ευρώ περίπου.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος που είναι στρατηγικός κακοπληρωτής και «κοροϊδεύει» για χρόνια το σύστημα θα τη γλιτώσει, καθώς οι τραπεζικές διοικήσεις είναι αποφασισμένες να τελειώνουν μια και καλή με αυτές τις περιπτώσεις. Ήδη κάποιοι πλειστηριασμοί που βρίσκονται στον προθάλαμο του Ειρηνοδικείου αφορούν ακίνητα αξίας μικρότερης ακόμη και των 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2018, έχουν την πρόθεση να αγοράζουν το 70% με 80% των ακινήτων για τα οποία δεν υποβάλλονται προσφορές από τρίτους. Όσα αποκτηθούν με αυτόν τον τρόπο, θα πωλούνται μεμονωμένα ή σε πακέτα σε βάθος τριών ετών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button