Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

7o Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος: Με επιτυχία άνοιξε αυλαία η σημαντική διοργάνωση που «διαφημίζει» την περιοχή και το νομό σε χιλιάδες νέους!

ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ, χτυπά από χθες το πρωί η… καρδιά του αρχαίου δράματος, με τον παλμό, να δίνει η νεολαία, η οποία βαδίζει στα μονοπάτια του μέλλοντος, με το βλέμμα στραμμένο στο σπουδαίο παρελθόν της χώρας μας και ειδικότερα, στον πολιτισμό.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

festival-arxaia-messhnh-2

Χθες το πρωί, για πρώτη φορά, άνοιξε το θέατρο της περιοχής, στο οποίο οι φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, παρουσίασαν τους Βάκχες του Ευριπίδη, σε μια ξεχωριστή παράσταση και με μια προσέγγιση ιδιαίτερη, που κάθε άλλο, παρά είχε να… ζηλέψει από μεγάλους, επαγγελματικούς θιάσους.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η σεμνή και ιδιαίτερη, όπως αρμόζει στο χώρο, τελετή έναρξης του 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 27 του μηνός. Φέτος, συμμετέχουν μαθητές από τη Μεσσηνία και κυρίως τη Μεσσήνη, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Χίο, την Κρήτη, την Ισπανία και τη Βρετανία, αλλά και φοιτητές, με το… άνοιγμα του θεσμού, να σηματοδοτεί τα αργά βήματα της εδραίωσής του και τον καθηγητή που ανέδειξε τον μοναδικό αυτό χώρο, να καλεί το Δήμο να τον κατοχυρώσει, αφού πρόκειται για μια σπουδαία κατάκτηση. «Με μεγάλη συγκίνηση βλέπω να γεμίζει το θέατρο με ένα πολύχρωμο πλήθος και ειδικά με νέους και εύχομαι ο Δήμος να συνεχίσει αυτόν τον άτυπο θεσμό και να διεκδικήσει να θεσμοθετηθεί από την πολιτεία», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Πέτρος Θέμελης, ο οποίος συνεχίζει το έργο του παρά τις δυσκολίες και ανταμείβεται από την εξέλιξη, η οποία δεν είναι άλλη από την επίτευξη του στόχου, οι αρχαιολογικοί μας χώροι, τουλάχιστον αυτός της Μεσσήνης, να είναι ανοιχτοί στον κόσμο και κυρίως στους νέους. «Ήταν ένα όραμα, που έγινε στόχος και μετά πραγματικότητα», δήλωσε ο καθηγητής, ο οποίος ανέφερε πως στηριζόταν και εξακολουθεί να στηρίζεται στον κόσμο της Μεσσηνίας και ειδικά της Μεσσήνης, ενώ δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει το έργο του. «Θα κάνω ότι μπορώ να συνεχίσω εδώ, όσο έχω δυνάμεις, να βελτιώσω αυτόν το χώρο, να γίνει επισκέψιμος και να εκπληρώσω το στόχο που έχουμε βάλει ως όραμα, γιατί το όραμα έγινε στόχος και ο στόχος πραγματικότητα, να κοινωνικοποιηθούν τα μνημεία, να είναι λειτουργικά, να δέχονται κόσμο και κυρίως νέους», ανέφερε ο κ. Θέμελης, τον οποίο ευχαρίστησαν όλοι και ειδικά ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης.

Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

tsonhs

«Είναι ένα σπουδαίο Φεστιβάλ και θέλω να ευχαριστήσω τον δικό μας άνθρωπο, τον Πέτρο Θεμελη, για όσα έχει κάνει και όσα θα συνεχίσει να κάνει στο μέλλον, γι’ αυτόν εδώ τον τόπο», δήλωσε ο δήμαρχος ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στον καθηγητή και ευχαρίστησε για τη συμβολή του και την εξασφάλιση της διοργάνωσης για τρία ακόμη χρόνια και τον Καλαματιανό αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.

«Σε όλη αυτήν την οικονομική συγκυρία που υπάρχει, είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε και εντάξαμε με τη βοήθεια του κ. Χαρίτση το Φεστιβάλ για 3 χρόνια με 150 χιλ. ευρώ και ευχαριστώ όλους όσοι παραβρίσκονται, αλλά και αυτούς που βοήθησαν και συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια», ανέφερε ο Γιώργος Τσώνης, ενώ στην τελετή των εγκαινίων, αφήνοντας για λίγο, στην… άκρη την υπόθεση του «κοριού» και παρά τις προ(σ)κλήσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη να παραιτηθεί, παρεβρέθη, εκπροσωπώντας της Περιφέρεια Πελοποννήσου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η οποία έστειλε εμμέσως και πολιτικό μήνυμα. «Εμείς που υπηρετούμε στο δημόσιο βίο, οφείλουμε να υπηρετούμε τις αξίες και τα οράματα των νέων», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης, εστιάζοντας στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι όπως είπε, με τη ζωντάνια, το χαμόγελο, την αισιοδοξία και την ελπίδα τους, δείχνουν… τον δρόμο. «Είναι από τις στιγμές που αναλογιζόμαστε, πόσο τυχεροί και περήφανοι είμαστε εμείς εδώ στη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για πάρα πολλούς λόγους. Για την ιστορία μας, τον πολιτισμό, γι’ αυτά τα μνημεία και για τη συνάντησή μας με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, που έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο σε αυτήν, αλλά και σε όλες τις επόμενες γενιές να γνωρίσουν την αξία του πολιτισμού μας, σταθερά προσηλωμένος στην αρχή, ότι πρέπει τα μνημεία μας, να είναι ανοιχτά στον κόσμο, να τα αγγίζουμε, να μας αγγίζουν και να μας δίνουν δύναμη. Όλα αυτά, δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχαν οι νέοι, οι οποίοι έχουν αξίες, φιλομάθεια και οραματίζονται το πραγματικά καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και την πατρίδα τους και τους συγχαίρουμε», ανέφερε η κα Αλειφέρη, με ξεχωριστές τις αναφορές και του αρχαιολόγου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ, Δημοσθένη Κοσμόπουλου. «Είμαστε κι εμείς, πολύ χαρούμενοι που για 7η συνεχόμενη χρονιά, συνδιοργανώνουμε αυτό το Φεστιβάλ, το οποίο φέτος, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται στο αρχαίο θέατρο και που βλέπουμε τόσο πολλούς νέους ανθρώπους σε αυτό το μνημείο που τους… αγκαλιάζει! Αυτό είναι και δικό μας όραμα, όπως και του κ. Θέμελη, ο αρχαιολογικός χώρος να «συνομιλεί» με το κοινό να είναι ανοιχτός και να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, όλων των ηλικιακών ομάδων. Να λειτουργεί σαν ένα ζωντανό σχολείο, σαν μια υπαίθρια αίθουσα διδασκαλίας που έχει σκοπό να διδάξει την ιστορία, τον πολιτισμό και γιατί όχι; την εθνική μας ταυτότητα», δήλωσε ο κ. Κοσμόπουλος, λίγο πριν την πανέμορφη τελετή έναρξης, η οποία εστίασε στον αρχαιολογικό χώρο και τη σπουδαιότητα της Μεσσήνης, με ένα τελετουργικό ξεχωριστό, που «πατούσε» παράλληλα, στο 130 μ.Χ. και στο… σήμερα.

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΝΑΡΞΗ

Tο Θέατρο της αρχαίας Mεσσήνης, στο οποίο πρώτη φορά φέτος φιλοξενείται το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, λειτουργούσε και ως χώρος μαζικών συγκεντρώσεων πολιτικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με μαρτυρία του Πλουτάρχου στο Θέατρο αυτό, έλαβε χώρα η κρίσιμη συνάντηση του Φιλίππου E΄ της Μακεδονίας και του στρατηγού της Συμπολιτείας Αράτου το 214 π.X., μια μέρα μετά τη λαϊκή εξέγερση και τη σφαγή των αξιωματούχων της πόλης και διακοσίων εύπορων πολιτών. Στο Θέατρο, συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και το 183 π.X. Εκεί είχε εκτεθεί σε κοινή θέα ο περίφημος στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας Φιλοποίμην ο Mεγαλοπολίτης, γνωστός και ως ο τελευταίος Έλλην, που είχε αιχμαλωτιστεί σε νικηφόρο για τούς Mεσσηνίους σύγκρουση. Σύμφωνα με τις παραπάνω φιλολογικές μαρτυρίες, η πρώτη οικοδομική φάση του Θεάτρου της Μεσσήνης χρονολογείται στον πρώιμο 3ο αιώνα π.X., χρονολόγηση που επιβεβαιώνεται από τα ανασκαφικά δεδομένα. Ένα θέατρο, το οποίο άνοιξε χθες και υποδέχθηκε μεταξύ άλλων τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από το Τμήμα του Ναυπλίου, οι οποίοι καθήλωσαν το κοινό με την ερμηνεία τους, στους Βάκχες του Ευριπίδη. Η γνωστή τραγωδία, η οποία αποδόθηκε πραγματικά με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, γράφτηκε το 407 πΧ και έχει γνήσια Διονυσιακή υπόθεση, αφού εξιστορεί την έλευση του Βάκχου στη Θήβα, κατά την οποία ο Πενθέας φονεύεται από την μητέρα του, για τη αντιστάθηκε στη λατρεία του νέου θεού.

tsonhs-themelhs

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Τετάρτη 18 Απριλίου στις 10 π.μ. Βάκχες του Ευριπίδη, από το Λύκειο Μεσσήνης
  • Πέμπτη 19 Απριλίου στις 10:30 π.μ. Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, από το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνας
  • Παρασκευή 20 Απριλίου στις 10 π.μ. Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, από το 7ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Κέρκυρας
  • Δευτέρα 23 Απριλίου στις 10 π.μ. Las Bacantes Euripides (Βάκχες, Ευριπίδη) La Nave Argo – Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante (Κολλέγιο Αποφοίτων Αλικάντε, Ισπανία) και
  • Στις 8 το βράδυ η εκδήλωση με θέμα «Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και δημοκρατία», με τον Π. Θέμελη και τον Α. Μαρκαντωνάτο, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης
  • Τρίτη 24Απριλίου στις 10 π.μ. The Trojan Women, Euripides (Τρωάδες, Ευριπίδη), Royal Academy of Dramatic Art (R.A.D.A.)
  • Τετάρτη 25 Απριλίου στις 9:30 π.μ. Όρνιθες του Αριστοφάνη, από το Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης στην Αρχαία Μεσσήνη και
  • στις 11:45 The Trojan Women, Euripides (Τρωάδες, Ευριπίδη), Royal Academy of Dramatic Art (R.A.D.A.) στο Αμφιθέατρο του πάρκου Μεσσήνης
  • Πέμπτη 26 Απριλίου 10 π.μ. Ελένη του Ευριπίδη, από το Γυμνάσιο – Λύκειο Βροντάδου και τέλος, την
  • Παρασκευή 27 Απριλίου 10:00 π.μ. Βάτραχοι του Αριστοφάνη, από το Γυμνάσιο Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης και στις
  • 11:15 η τελετή λήξης του 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης.

foninews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button