Εκπαίδευση

Aναρτώνται αύριο οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

baseis-700x336


Αγωνία τέλος, αύριο για χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους, καθώς ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων. Τα αποτελέσματα, θα αναρτηθούν στο results.it.minedu.gov.gr ενώ ήδη, έχει ξεκινήσει και η συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 14 Ιουλίου.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, όλοι οι υποψήφιοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό, επιλέγοντας το πεδίο «οριστικοποίηση». Νωρίτερα, θα πρέπει να έχουν απευθυνθεί στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

  • Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2017, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ) και
  • όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2015 ή 2016, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, ενώ εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος. Οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο έως 14 Ιουλίου 2017, ενώ ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα μέχρι και την Παρασκευή 30-6-2017.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας, έχουν δει οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, στο 1ο επιστημονικό πεδίο, θα… πέσουν κορμιά για μια θέση, καθώς από τους 85.908 υποψηφίους πάνω από 30.000 επέλεξαν για φέτος τις ανθρωπιστικές σπουδές. Πέρυσι, είχαν μείνει εκτός περίπου 13.000 υποψήφιοι λόγω έλλειψης θέσεων, ενώ για φέτος προμηνύεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς ο αριθμός υποψηφίων αναμένεται αυξημένος κατά 3.474. Αυτοί που εκτιμάται ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες φέτος, είναι οι υποψήφιοι των θετικών και οικονομικών.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι βάσεις και στις θετικές σπουδές δείχνουν τάσεις ανόδου. Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές θα είναι εκείνες που θα δουν άνοδο, ενώ στάσιμες αναμένεται να μείνουν οι σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής τις οποίες επέλεξαν 21.793 υποψήφιοι.

Γ. Αναγνωστοπούλου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.