Αγροτικά

Aroma Hub: Μέχρι τις 30 Απριλίου ο πρώτος πανελλήνιος διαγωνισμός αρωματικών φυτών

Ευκαιρίες ανάδειξης στα αρωματικά φυτά

Τη δυνατότητα να παρουσιάσουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που αφορούν όλη τη γραμμή της παραγωγής των αρωματικών και των φαρμακευτικών φυτών, από την καλλιέργεια, την τυποποίηση, μέχρι και την παραγωγή προϊόντων υγείας και διατροφής, έχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και άτομα ή ομάδες που θα συμμετέχουν στον σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιεί ο κόμβος καινοτομίας Aroma Innovation Hub.

Ο πρώτος πανελλήνιος διαγωνισμός νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά ξεκίνησε στις 13 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει από τριμελείς ανεξάρτητες κριτικές επιτροπές και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό με βραβεύσεις και παρουσιάσεις των νικητών στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών στις 18 Μαΐου 2018.

Κρυμμένος «ανεκμετάλλευτος» θησαυρός

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Aroma Hub, με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, συνδέει ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας με εταιρείες του χώρου της καλλιέργειας και της μεταποίησης, με σκοπό τη μεταφορά καινοτομίας στη γραμμή παραγωγής των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Όπως επεσήμανε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Πέτρος Κριτσώνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Πάτρας, υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ο οποίος όμως δεν έχει χαρίσει στον τόπο όσα θα μπορούσε, καθώς δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα η απαραίτητη οργάνωση. Εξηγώντας τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Aroma Hub, ανέφερε ότι είναι σε θέση να καθοδηγεί την πρωτογενή παραγωγή και να την «παντρεύει» με την καινοτομία, καθώς και να παρέχει δόκιμες καλλιεργητικές μεθόδους. Ουσιαστικά, η Αroma Hub παρέχει μία ολοκληρωμένη αλυσίδα υποστήριξης, προώθησης και βοήθειας από το χωράφι μέχρι το ράφι.

Συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας

O Olivier Dovergne, εκπροσωπώντας το Γαλλο-Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας «MAZINNOV» αναφέρθηκε στις γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Όπως τόνισε, η ελληνική λέξη «μαζί» και ο γαλλικός όρος για την καινοτομία «innovation» ενώθηκαν πριν από έναν χρόνο για να ονοματοδοτήσουν ως «MAZINNOV». Πρόκειται για ένα δίκτυο συνεργασίας ανθρώπων, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και δημόσιων φορέων της Ελλάδας και της Γαλλίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Χορηγοί του διαγωνισμού είναι το Γαλλο-Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας «MAZINNOV», το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η εταιρεία InSyBio (Intelligent Systems Biology), το Orange Grove Πάτρας, η εταιρεία TROPOS BRANDING, η ΤΟPIA architects και η εταιρεία in4capital.

Βραβεία

Τα βραβεία του διαγωνισμού για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες (άτομα ή ομάδες που δεν έχουν συστήσει επιχείρηση) είναι τα εξής:

  • 1ο βραβείο: Παροχή επιστημονικής καθοδήγησης και εργαστηριακών αναλύσεων από το AROMA HUB, παροχή υπηρεσιών μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, φιλοξενία στην θερμοκοιτίδα του Orange Grove Patras, μία άδεια χρήσης ειδικού λογισμικού (έξι μήνες) από την εταιρεία InSyBio και μία άδεια (για 12 μήνες) χρήσης της πλατφόρμας αναζήτησης επενδυτών της εταιρείας In4Capital.
  • 2ο βραβείο: Μία άδεια χρήσης ειδικού λογισμικού (τρεις μήνες) από την εταιρεία InSyBio, παροχή υπηρεσιών μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
  • 3ο βραβείο: Παροχή υπηρεσιών μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Τα βραβεία του διαγωνισμού για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (ενεργές όχι περισσότερο από πέντε χρόνια) είναι τα εξής:

  • 1ο βραβείο: Πρόσβαση στο Γαλλο-Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας MAZINNOV, παροχή επιστημονικής καθοδήγησης και εργαστηριακών αναλύσεων από το AROMA HUB, σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας από την εταιρεία ΤΟPIA architects, συμβουλευτική από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για τη συμμετοχή στο Horizon 2020 RND του προγράμματος, σχεδιασμός ιστοσελίδας και εκπαίδευση στην αποτελεσματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την TROPOS BRANDING, ένα κουπόνι για χρήση του εργαλείου συγκριτικής αξιολόγησης της καινοτομίας από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, παροχή υπηρεσιών για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Inno4agrifood από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και μία άδεια (για 12 μήνες) χρήσης της πλατφόρμας αναζήτησης επενδυτών της εταιρείας In4Capital.
  • 2ο και 3ο βραβείο: Δύο κουπόνια για χρήση του εργαλείου συγκριτικής αξιολόγησης της καινοτομίας από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, παροχή υπηρεσιών για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Inno4agrifood από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Σημαντική ώθηση

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη στηρίζει τον διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη start up επιχειρήσεων του κλάδου και να υποστηρίξει την εξωστρέφεια των προϊόντων τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Μητρόπουλος, υπογράμμισε τη μεγάλη βιοποικιλότητα σε Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά στην περιοχή αλλά και την άριστη ποιότητα των προϊόντων, λόγω των επικρατούντων κατάλληλων κλιματικών και εδαφολογικών συνθηκών. Επιπλέον, είχε ενδιαφέρουσα συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων με τον υπεύθυνο του Γαλλο-Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας MAZINNOV, σχετικά με την μελλοντική συνεργασία των φορέων αυτών με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, πολιτισμικού και τουριστικού περιεχομένου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button