Αρχέλων: Μετά την εκπαίδευση, ξεκινά η δράση!

hatchlings


Ολοκληρώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Υπευθύνων Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ και οι νέα σεζόν ξεκινά σιγά σιγά με εθελοντές και υπευθύνους έτοιμους για δράση!

Νέοι επιστήμονες και φυσιολάτρες εθελοντές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναλαμβάνουν κάθε χρόνο εξειδικευμένους τομείς κάθε περιοχής και δεσμεύονται ηθικά να παραμείνουν για 5 ολόκληρους μήνες δίπλα στις παραλίες ωοτοκίας φροντίζοντας να καταγράψουν και να προστατέψουν την ωοτοκία της Caretta caretta στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της χώρας μας.

Το 2014, με τη βοήθεια των Υπεύθυνων Πεδίου και των 470 εθελοντών διεξήχθησαν προγράμματα καταγραφής και προστασίας φωλιών στη Ζάκυνθο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στη Νέδα, στην Κορώνη, στο Λακωνικό Κόλπο, στο Ρωμανό, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον Κόλπο της Μεσσαράς.

Στις περιοχές αυτές υπολογίζεται ότι έγιναν συνολικά 2.945 φωλιές (σε περίπου 75 χλμ. παραλίας), και εφαρμόστηκαν ειδικά μέτρα προστασίας σε 1.991 φωλιές. Κατά τη νυχτερινή περιπολία, παρατηρήθηκαν 632 ενήλικες χελώνες.

Μετά την εκπαίδευση, ξεκινά η δράση!Χάρη στις προσπάθειες των Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ «σώθηκαν» 129.517 χελωνάκια (από τα 194.929 που εκκολάφθηκαν), φθάνοντας ασφαλώς στην θάλασσα.

Φέτος ήταν η 9η φορά που οργανώθηκε αυτό το σεμινάριο και έδωσε την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις και γνώσεις μεταξύ των Υπευθύνων Πεδίου και των στελεχών του Συλλόγου. Οι φετινοί Υπεύθυνοι Πεδίου είναι έμπειροι εθελοντές από Αγγλία, Αλβανία, Ισπανία, Ελλάδα και Γερμανία. Υπεύθυνες του προγράμματος του σεμιναρίου ήταν η Παναγιώτα Θεοδώρου και η Ρεγγίνα Στεφανάτου που διηύθυνε και το τριήμερο σεμινάριο.

Το Field Leader Training Seminar, έχει ως στόχο να μοιραστούμε με τους Υπεύθυνους Πεδίου, την ιστορία, την πολιτική και την ιδεολογική βάση του Συλλόγου, τον οποίο θα καλεστούν να εκπροσωπήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι θεωρητικές φαινομενικά, αλλά επί της ουσίας έχουν πρακτικό αντίκρισμα στη δουλειά τους, αφού τους προσφέρουν την γενική εικόνα του Συλλόγου, που δεν έχουν την ευκαιρία να την δουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα τους δίνουν πρακτικούς τρόπους που πρέπει να κινηθούν στο πεδίο σε διάφορα θέματα (π.χ. θέματα conservation, ιδιαιτερότητες των προγραμμάτων, εθελοντές, περιβαλλοντική εκπαίδευση, επικοινωνία, διαχείριση αυτοκινήτων, κλπ…).

Μετά την εκπαίδευση, ξεκινά η δράση!Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επικοινωνία με τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα με τον Δημήτρη και την Άννα Μαργαριτούλη που πριν 32 χρόνια ξεκίνησαν τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας θέτοντας τις βάσεις για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό εθελοντικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση ενός εξαιρετικού σεμιναρίου με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, νέες παρουσιάσεις από έμπειρους εθελοντές (Rike, Jo, Sonia, Freya, Dino and Ana), περισσότερο χρόνο για εκπαίδευση monitoring και workshops, τηλεδιασκέψεις και εκπαίδευση για μεθόδους fundraising και ευαισθητοποίηση κοινού.

Καλή επιτυχία στο Πεδίο και καλό ξεκίνημα!

(Ε.Τ.)