Η Greenpeace παρουσιάζει τις «πράσινες» τεχνολογικές εταιρίες: Στην κορυφή με διαφορά η Apple [εικόνες]

 

apple-green


Την ώρα που οι μελέτες δείχνουν πως η πολύ αυξημένη χρήση του διαδικτύου αποτελεί τεράστια ενεργειακή σπατάλη για τον πλανήτη, η Greenpeace φρόντισε να μας παρουσιάσει τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες τεχνολογίας.

Πρωτοπόρος στην δημιουργία ενός «πράσινου» διαδικτύου βρίσκεται με διαφορά η Apple, η οποία έχει καταφέρει να τροφοδοτήσει την υπηρεσία iCloud με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ σε μελλοντικό στάδιο φαίνεται πως χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή, γεωθερμική και αιολική ενέργεια. Πίσω της ακολουθεί το Facebook, το οποίο έχει κάνει άλματα προόδου όσο αφορά την «πράσινη» πολιτική του, χρησιμοποιώντας κυρίως αιολική ενέργεια.

Η Greenpeace, πέραν των δύο κολοσσών της τεχνολογίας, υμνεί και την Google χαρακτηρίζοντας την ως «ηγέτη» στην προσπάθεια εύρεσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, τονίζει πως ακόμα αντιμετωπίζει προβλήματα από τα μονοπώλια ηλεκτρικής ενέργειας σε κάποιες περιοχές των Η.Π.Α, αλλά και σε άλλες χώρες στις οποίες έχει έδρες. Λίγο πίσω από την Google έρχεται η Yahoo. Παρόλο που η εταιρία διαδικτυακών υπηρεσιών χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές σε μεγαλύτερα ποσοστά από την Google, η μειωμένη αποδοτικότητα τους την οδηγούν πιο χαμηλά στην λίστα της γνωστής ΜΚΟ.

Εταιρίες όπως η Microsoft και η IBM έχουν μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας ωστόσο κάποια βήματα για ένα πιο «πράσινο» internet. Από την άλλη, η Amazon, το Ebay και πολύ περισσότερο η Oracle, έχουν κολλήσει στις παλιές, «βρώμικες» για το περιβάλλον, ενεργειακές πηγές.

Οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί κάθε εταιρία μεμονωμένα

Το πράσινο χρώμα αντιστοιχεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το κιτρινόμαυρο στην πυρηνική ενέργεια, το γκρι στο φυσικό αέριο και το μαύρο στο κάρβουνο.

Apple

Facebook

Google

Yahoo

Microsoft

Amazon

Oracle

 

Ο χάρτης και η λίστα των «πράσινων» εταιριών, που παρουσιάστηκαν από την γνωστή ΜΚΟ