Η NASA ανακοίνωσε ότι θα «ψεκάσει» την Παρασκευή τον ουρανό για να δημιουργήσει ένα τεχνητό σέλας

p1bimko7ev8li1uhvongi8n5ek1n_1170x557


Επειδή τα σέλατα εμφανίζονται μόνο στην Αρκτική και την Ανταρκτική, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν τα βλέπει ποτέ από κοντά. Αλλά χάρη σε μια ιδέα της NASA, πολλοί Αμερικανοί θα μπορέσουν να δουν ένα θέαμα που θα μοιάζει το σέλας.

Στο πλαίσιο ενός νέου πειράματος που σχεδιάστηκε για να δώσει στοιχεία στους επιστήμονες σχετικά με τη ιονόσφαιρα της Γης, η NASA θα εκτοξεύσει αύριο (καιρού επιτρέποντος) έναν πύραυλο από την Βιρτζίνια για να απελευθερώσει ποσότητες από διάφορα χημικά προϊόντα στον νυχτερινό ουρανό. Οι ατμοί από αυτές τις χημικές ουσίες θα σχηματίσουν στη συνέχεια σύννεφα κόκκινου, μπλε και πράσινου χρώματος που θα είναι ορατά κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ από τη Νέα Υόρκη στη Βόρεια Καρολίνα.

Εκτός από τη δημιουργία ενός φωτεινού σόου για τους θεατές, αυτό το πείραμα θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν πώς τα φορτισμένα σωματίδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης (συγκεκριμένα η ιονόσφαιρα) αλληλεπιδρούν με το ηλιακό φως και άλλα ατμοσφαιρικά στρώματα για να παράγουν το σέλας.

Οι χρωματισμένοι χημικοί ατμοί που θα απελευθερώσει η NASA χρησιμεύουν ως δείκτες που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν αυτά τα φορτισμένα σωματίδια και να μάθουν περισσότερα για το πώς κινούνται μέσα στο διάστημα.

 Όπως δήλωσε η NASA,

 «Η κίνηση των ουδέτερων και ιονισμένων αερίων είναι σημαντική για συμπεράσματα, καθώς αποκαλύπτουν πώς μεταφέρονται η μάζα και η ενέργεια από μια περιοχή στην άλλη. Αυτές οι κινήσεις ανταποκρίνονται επίσης στις αλλαγές στη δραστηριότητα του ήλιου».

Και ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν την κίνηση σωματιδίων και «ξεκλειδώνουν» τα μυστήρια της μάζας και της ενέργειας, οι υπόλοιποι θα μπορέσουν να απολαύσουν το θέαμα – ακόμα κι αν δεν βρίσκονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Η NASA θα μεταδώσει ζωντανά το σόου στο Ustream της, ξεκινώντας στις 8:30 μ.μ.(ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ), με την εκτόξευση να είναι προγραμματισμένη για κάποια στιγμή από τις 9:04 έως τις 9:14, με το φως να εμφανίζεται περίπου πέντε λεπτά μετά την εκτόξευση.

Αλλά παρόλο που ο χρόνος εκτόξευσης έχει καθοριστεί με ακρίβεια, η ημερομηνία στην πραγματικότητα παραμένει στον αέρα. Επτά προσπάθειες έχουν ήδη ματαιωθεί λόγω παραγόντων όπως τα σύννεφα και οι υψηλοί άνεμοι.

Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέχρι τις 18 Ιουνίου, με την επόμενη απόπειρα να είναι προγραμματισμένη για αύριο, 16 Ιουνίου. Ωστόσο, ελέγξτε για σιγουριά τα social media της NASA.