Πελοπόννησος

Οι «Πηγές των Αθανάτων» της Ελλάδας βρίσκονται στην Πελοπόννησο

Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το μεγαλείο της φύσης, ο ποταμός Λούσιος στην Αρκαδία αποτελεί από μόνος του ένα αξιοθέατο που μαγεύει τον κάθε επισκέπτη. Αν και όχι ιδιαίτερα μεγάλος σε μήκος, δηλαδή περίπου 23 χιλιόμετρα είναι γνωστός από την Μυθολογία, από όπου πήρε και το όνομά του.

Λέγεται, λοιπόν, ότι στα νερά του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα, καθώς θεωρούσαν τον ποταμό και συγκεκριμένα τις πηγές του ως Πηγές των Αθανάτων.

Γι’ αυτό το λόγο πολλοί συνηθίζουν και σήμερα να μην λένε τον Λούσιο με το όνομα του αλλά να χαρακτηρίζουν τον ίδιο ως μια Πηγή των Αθανάτων. Όποιος βρεθεί εκεί θα διαπιστώσει, βέβαια, ότι ο συγκεκριμένος ποταμός ξεδιπλώνει στις όχθες του ένα τοπίο μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς.

Ο ποταμός Λούσιος, που πηγάζει από την περιοχή της αρχαίας Θεισόας, αφού περάσει δυτικά της Δημητσάνας, διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων, προτού καταλήξει στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα.

Οι κυριότερες πηγές του βρίσκονται κοντά στο χωριό Καρκαλού, όπου και η θέση της αρχαίας κώμης Θεισόας και βορειότερα στην περιοχή του χωριού Καλονέρι, όπως και στη γειτονική θέση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής. Το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας.

Στη διαδρομή του, την οποία μπορεί να απολαύσει κανείς κάνοντας ράφτινγκ, ο Λούσιος προσφέρει παρθένα και άγρια ομορφιά. Καταρράκτες, πλούσια χλωρίδα και πανίδα συνδυάζονται με τους άγριους βράχους του φαραγγιού δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο σκηνικό.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα την περιοχή κάνοντας εναλλακτικό τουρισμό, όπως χαρακτηρίζεται, δηλαδή πεζοπορία, κανόε καγιάκ, ράφτινγκ ή και canyoning.

Πολύ σημαντική και επιβλητική είναι και η παρουσία των πολλών μοναστηριών στην περιοχή, ενώ η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Τιμίου Προδρόμου, χτισμένες μέσα σε βράχο είναι οι πιο γνωστές και ιστορικές Μονές του Φαραγγιού, με πλήθος κόσμου να τις επισκέπτεται για την γαλήνη και την διαφορετικότητά τους.

Η περιοχή αυτή της Αρκαδίας αποτελεί ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου και έχει να προσφέρει πάντα κάτι νέο στον επισκέπτη. lousios1 lousios_monh lousios2 lousios4 lousios5 lousios3 lousios7lousios6

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button