G20: Το φαγητό που πετιέται συνιστά παγκοσμίως τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνία

 

assets_LARGE_t_420_6349286_type13031


Το φαγητό που πετιέται από τους καταναλωτές δημιουργεί ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και οι χώρες θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που περισσεύουν δίδονται σε αυτούς που πεινούν αντί να πετιούνται, υπογράμμισαν σήμερα οι υπουργοί Γεωργίας της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Η διήμερη σύνοδός τους στην Κωνσταντινούπολη επικεντρώθηκε στα προβλήματα της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου των κλιματικών αλλαγών.

Μια μείωση της ποσότητας των τροφίμων που πετιούνται θα βελτίωνε την επισιτιστική ασφάλεια, σημείωσαν επίσης οι υπουργοί Γεωργίας της G20 στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους.

«Επισημαίνουμε με μεγάλη ανησυχία την σημαντική έκταση της απώλειας και της απόρριψης τροφίμων (…) και τις αρνητικές τους συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια, την διατροφή, την χρήση φυσικών πόρων και το περιβάλλον», προσθέτουν οι υπουργοί.

«Αυτό το επισημαίνουμε ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα με τεράστια οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική σημασία», υπογραμμίζουν.

Υπολογίζεται ότι 1,3 δισεκ. τόνοι τροφίμων, ή περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής, πάνε χαμένοι ή πετιούνται ετησίως, ανακοίνωσε πέρυσι ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Υπηρεσίες του ΟΗΕ υπογραμμίζουν ότι αυτή η ποσότητα τροφίμων θα μπορούσε με άνεση να θρέψει τα 800 εκατομμύρια των ανθρώπων που πεινούν στον κόσμο.

Για την καταπολέμηση του προβλήματος αυτού, οι χώρες χρειάζεται να κάνουν καλύτερους υπολογισμούς όσον αφορά τις ποσότητες των τροφίμων που πετιούνται, όπως και σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει η απόρριψη των τροφίμων, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Γεωργίας της G20.