Ετσι θα συμμαζέψεις το δωμάτιό σου: Εξυπνες και πρακτικές λύσεις για μικρούς χώρους [εικόνες]

 

ideas_7-008


Εξοικονόμησε χώρο και χρήματα χρησιμοποιώντας γωνίες και σημεία του σπιτιού που μέχρι σήμερα δεν είχες φανταστεί.

Ένα ράφι στον τοίχο ή πάνω απο την πόρτα, κουτιά αποθήκευσης κάτω από το κρεβάτι και κρεμάστρες πίσω από τις πόρτες είναι κάτι που ίσως δεν έχεις μέχρι σήμερα αξιοποιήσει.

Οι περισσότεροι παραπονιούνται πως έχουν μικρό υπνοδωμάτιο, μας λέει η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Ανναστέλλα Λαζάρου, η οποία τονίζει πως όσο μικρός και αν είναι ένας χώρος μπορείς να τον διακοσμήσεις και να του δώσεις το στυλ που θα ήθελες.
Μας δίνει έξυπνες λύσεις έξυπνες, πρακτικές και γουστόζικες, που θα καλύψουν τόσο τις λειτουργικές όσο και τις αισθητικές ανάγκες.

Σύνηθες πρόβλημα στους στενούς χώρους, η αδυναμία χρήσης κομοδίνου. Έλα ντε όμως, που πρόκειται για ένα άκρως απαραίτητο μικροέπιπλο. Οι λύσεις αντικατάστασής του είναι απλές. Ράφια τριγωνικά, ράφια που προορίζονταν για πίνακες, ραφιέρα που τοποθετήθηκε κάθετα αντί για οριζόντια και το καθένα να δίνει τη δική του μοναδική λύση.

Χώρος εργασίας-γραφείο, απαραίτητος σε πολλούς από εμάς. Ωστόσο δεν χρειάζεται να καταλαμβάνει πολλά τετραγωνικά. Αρκεί μία γωνίτσα, μια μικρή γωνίτσα, να μπορείς να ανοίξεις το laptop σου, να απλώσεις τα βιβλία σου και τα σημειωματάριά σου. Όμορφες λύσεις ώστε να εκμεταλλευτείς τα μοναδικά ελεύθερα 60 εκατοστά του δωματίου σου δίπλα στη ντουλάπα ή το στενό σημείο που ό,τι κι αν τοποθετούσες πέρα του πτυσσόμενου πάγκου, θα εμπόδιζε το πέρασμα.

Ράφια, τα χρειάζεσαι, αλλά δεν θες να σου γεμίζουν το χώρο. Απαραίτητα αλλά όσα κι αν έχεις, χρειάζεσαι κι άλλα. Το σημείο πάνω από την πόρτα, είναι μαγικό. Όσο  κι αν δεν συμπαθώ την ιδέα, μας λέει η Ανναστέλλα Λαζάρου, είναι κάποιες λύσεις που χαρίζουν περίσσια αισθητική πέρα από χωρητικότητα.

Αποθήκευση εκεί που δεν φαντάζεσαι. Βέβαια, από ένα μικρό υπνοδωμάτιο, δεν μπορεί να απουσιάζει η λύση του αποθηκευτικού χώρου κάτω  από το κρεββάτι. Κι επειδή ίσως να μην έχεις καν το χώρο να ανοίξεις συρτάρι ή να τραβήξεις κάποιο κουτί, η ιδανικότερη λύση είναι ο μηχανισμός που σηκώνει το στρώμα και παρουσιάζονται όλα σου τα πολύτιμα κρυμμένα αντικείμενα (ξέρεις, παπλώματα, κουβέρτες, τα χειμερινά, κλπ.) με μια κίνηση, μπροστά σου.

Μία πολύ καλή λύση αν έχεις χώρο μπροστά από το κρεββάτι σου, είναι η κατασκευή ενός ταμπουρέ με χώρο από κάτω. Έτσι, μπορείς να κάθεσαι εκεί για να φορέσεις άνετα τα παπούτσια σου, να οργανώσεις και να ακουμπήσεις τα ρούχα της επόμενης μέρας και παράλληλα να  το φορτώσεις από κάτω με βιβλία. Ή μπορείς  ακόμη, αντί ανοιχτού επίπλου, να φτιάξεις ένα ταμπουρέ-μπαούλο και να το φορτώσεις με ό,τι χρήσιμο ή άχρηστο θέλεις.

Εκεί που πιστεύεις ότι έχεις εξαλείψει κάθε πιθανό σημείο αποθηκευτικού χώρου στο μικρό σου δωμάτιο, έρχονται η ακόλουθη φωτογραφία για να σχεδιάσεις την πιο δημιουργική πόρτα ντουλάπας, σαν να πρόκειται να πάρεις μέρος σε διαγωνισμό ευρεσιτεχνίας και design.

Φωτογραφίες: decofairy.gr