Πώς τα post-it, τα χρωματιστά φωσφοριζέ χαρτάκια, βοηθούν κάποιον να πετύχει τους στόχους του

 

istock-708


Μία έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν post-it καταφέρνουν  να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλους. Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο καλύτερος τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι κάποιος θα κάνει την εντολή που του αφήσατε είναι να του την γράψετε στα κολλώδη κίτρινα χαρτάκια.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται η έρευνα που διεξήχθη σε ένα πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξε ακριβώς τα παραπάνω, ότι δηλαδή στην περίπτωση που ζητήσετε από κάποιον να ολοκληρώσει ένα έργο, τότε η προσωπική πινελιά που “περνάει” μέσα από ένα post-it είναι αυτή που τον πείθει να ακολουθήσει την προσταγή σας. Αυτό μάλιστα οφείλεται στο γεγονός ότι το χειρόγραφο αίτημα γίνεται αντιληπτό από τον δέκτη περισσότερο ως χάρη παρά ως εντολή.

Στο πείραμα που έκανε ένας καθηγητής του πανεπιστημίου που βρίσκεται στο Χιούστον για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα των post-it, έστειλε μελέτες σε τρεις ομάδες 50 καθηγητών. Στη μία περίπτωση η μελέτη έφτασε στους καθηγητές με ένα post-it στο οποίο ζητούσε με γραπτό μήνυμα να επιστραφεί, στη δεύτερη περίπτωση η μελέτη έφτασε με χειρόγραφο μήνυμα στο εξώφυλλο και στην τρίτη με συνοδευτική επιστολή, η οποία όμως δεν ήταν χειρόγραφη.

Το αποτέλεσμα ήταν το 76% των καθηγητών που έλαβαν τη μελέτη με το post-it να την επιστρέψουν, όπως τους ζητήθηκε. Στις άλλες δύο περιπτώσεις όμως το ποσοστό ήταν αρκετά μικρότερο.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Μία έρευνα στο Harvard Business Review αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς ένα σημείωμα το οποίο φαίνεται κάπως άτακτο. Επιπλέον, ο προσωπικός χαρακτήρας που προσδίδεται με την κίνηση αυτή κάνει τον δέκτη να νιώθει σημαντικός και να θέλει να ολοκληρώσει ό, τι του έχει ζητηθεί στο μήνυμα.