Τα πλουσιόπαιδα της Τεχεράνης δείχνουν την άλλη όψη του Ιράν -Πανάκριβα αυτοκίνητα, τζετ και καλλονές με μπικίνι

iran-plagia


Απολαμβάνουν τον ήλιο σε πισίνες, πίνουν σαμπάνια, επιδεικνύουν τα πανάκριβα κοσμήματά τους και ποζάρουν δίπλα σε πολυτελή αυτοκίνητα. Δεν είναι στο Χόλιγουντ, δεν είναι οι ευνοημένοι της Δύσης. Αυτά είναι τα πλουσιόπαιδα της Τεχεράνης, που έχουν βαλθεί να δείξουν τη διαφορετική, άγνωστη, πλευρά του Ιράν.

Για να το πετύχουν, χρησιμοποίησαν το Instagram. Αντιγράφοντας κάποια άλλα πλουσιόπαιδα, τους γόνους μεγάλων τζακιών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που έχουν δημιουργήσει τον παγκοσμίως γνωστό λογαριασμό Rich Kids Of Instagram, εκείνοι έφτιαξαν το Rich Kids Of Tehran.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουν θα δει κανείς ότι δεν είχε φανταστεί ποτέ για το Ιράν: νεαρές με αποκαλυπτικά μπικίνι, αμύθητο πλούτο και άφθονο αλκοόλ. Ή πιο απλά θα δει κανείς «πράγματα που δεν θέλουν να ξέρετε για το Ιράν», όπως γράφουν οι διαχειριστές του λογαριασμού.

Πανέμορφες νεαρές κοπέλες με αποκαλυπτικά μπικίνι που καπνίζουν ναργιλέ δίπλα σε πισίνα, άλλες με τουαλέτες σε επαύλεις πολλών εκατομμυρίων, αγόρια δίπλα σε ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, φορούν Rolex, δείχνουν τα επιχρυσωμένα Blackberries  ή βλέπουν ταινίες σε ιδιωτικούς κινηματογράφους, στην πισίνα του σπιτιού τους. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιεύσει. Και βέβαια έχουν συλλογές με πανάκριβα αυτοκίνητα, όπως Ferrari, Maserati, Porsche, Aston Martin, Audi και Mercedes.

Οι διαχειριστές του λογαριασμού παραδέχονται ότι οι αναρτήσεις τους προκαλούν αντιδράσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. «Κάποιοι σοκάρονται γιατί είχαν ακούσει το Ιράν μόνο από τη σειρά Homeland και την ταινία Argo. Αυτό μας κάνει να γελάμε», λένε στην Daily Mail, που επικοινώνησε μαζί τους.

«Πολλοί νομίζουν ότι κυκλοφορούμε με καμήλες. Οδηγούμε γερμανικά και ιταλικά αυτοκίνητα και φοράμε Chanel, Gucci, Louboutin και Tom Ford!», έγραφαν σε μία παλιότερη ανάρτησή τους. Επιμένουν ότι στόχος είναι να δείξουν μία θετική πλευρά του Ιράν και δηλώνουν ενοχλημένοι γιατί ο κόσμος τους βλέπει σαν τρομοκράτες. «Αγαπάμε τους Εβραίους, τους Χριστιανούς, κάθε φυλή. Είμαστε ένα φιλικό έθνος, παρά τις προσπάθειες των δυτικών ΜΜΕ να μας περιγράψουν σαν άξονα του κακού για να προωθήσουν τη δική τους πολιτική ατζέντα», λένε οι διαχειριστές του λογαριασμού.

Από την επανάσταση του 1979, οι θρησκευτικοί κανόνες απαιτούν οι γυναίκες να έχουν καλυμμένα τα μαλλιά τους και να ντύνονται σεμνά όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ενώ και οι άνδρες πρέπει να κάνουν συντηρητικές επιλογές. Εννοείται πως το αλκοόλ είναι απαγορευμένο.

Οι φωτογραφίες των πλουσιόπαιδων όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Σε αυτές, νεαροί κάνουν τη μεγάλη ζωή, με πάρτι σε πισίνες, προκλητικά ρούχα, διασκεδάζουν σε διακοπές στο εξωτερικό και ψωνίζουν σε πολυτελή καταστήματα. Πάντως, οι διαχειριστές επιμένουν ότι όλες οι φωτογραφίες με κορίτσια που φορούν μπικίνι, ή που πίνουν αλκοόλ, έχουν τραβηχτεί στο εξωτερικό.

Τον περασμένο Οκτώβριο ξαφνικά σταμάτησαν οι αναρτήσεις και υπήρξαν φήμες ότι η κυβέρνηση έκλεισε το λογαριασμό. Οταν ξανάνοιξε οι διαχειριστές έγραψαν ότι το μόνο που έκαναν ήταν να δημοσιεύουν φωτογραφίες, ότι αγαπούν την χώρα τους και όπως και αλλού υπάρχουν πλούσιοι και λιγότερο τυχεροί άνθρωποι.

Βέβαια αυτό δεν μετρίασε τις αντιδράσεις. Μάλιστα, δημιουργήθηκε ένας… αντίπαλος λογαριασμός στο Instagram, με όνομα «Τα φτωχά παιδιά της Τεχεράνης» στον οποίο αποκαλύπτεται πώς είναι η ζωή των ανθρώπων που προσπαθούν να ζήσουν με ελάχιστα στο Ιράν.