Τεράστια ποσά σε μακάβριες δημοπρασίες για τα άδεια μπουκάλια φαρμάκων πεθαμένων σταρ

p1bg1cr65c2efanv1n50mch1li65_944x449


Οι προσωπικότητες που έχουν αποχωρήσει από το μάταιο αυτό κόσμο και που έζησαν για πάρα πολλά χρόνια παρέα με φάρμακα, άφησαν πίσω τους αποδείξεις για τις συνήθειες τους, με τη μορφή φιαλιδίων φαρμακείου. Από τη Νικολέτα Μακρή

 Αυτά τα μακάβρια αντικείμενα κυκλοφορούν σήμερα ευρέως σε οίκους δημοπρασιών.

Οι οπαδοί συλλέγουν τα μπουκαλάκια για να κατανοήσουν καλύτερα ποιες χημικές ουσίες κατέληξαν στις φλέβες των αστεριών και σε μερικές περιπτώσεις κατέστρεψαν τη σταδιοδρομία και τη ζωή τους.

Τα τελευταία χρόνια, το Heritage Auctions στο Ντάλλας διαθέτει φιαλίδια από τη δεκαετία του 1970 που περιελάμβαναν αρχικά τις δόσεις του Valium του Elvis Presley αλλά και του Dexedrine, της τετρακυκλίνης και του βήτα αναστολέα Inderal.

Το Julien`s Auctions στο Λος Άντζελες προσφέρει ένα φιαλίδιο φαρμάκων του Elvis από τη δεκαετία του `70, δύο από τα οποία πωλήθηκαν για πάνω από 6000 δολάρια το καθένα, καθώς και μπουκαλάκια παυσιπόνων του Michael Jackson, ποικιλίες συνταγογραφημένων φαρμάκων του Truman Capote και βαρβιτουρικά και αντιαλλεργικά φάρμακα της Marilyn Monroe. Στην αγορά έχουν βγει και δοχεία από φάρμακα που είχαν συνταγογραφηθεί για τον Jack Kevorkian.

Ένα μπουκάλι και ένα κουτί για το Inderal του Elvis Presley από το 1976

Τα αντικείμενα σε αυτό το εξειδικευμένο πεδίο τυπικά πωλούνται για μερικές χιλιάδες δολάρια το καθένα. Τα τρία κενά μπουκάλια του Elvis που βγήκαν σε πλειστηριασμό από την Heritage πωλήθηκαν για 4.062,50,  3.250 και 3.883,75 δολάρια το καθένα, αντίστοιχα. Δεν περιέχουν τα πραγματικά φάρμακα καθώς η μεταπώληση τους θα ήταν παράνομη. Ωστόσο, τα μουσεία επιτρέπεται να κατέχουν παλαιά χάπια στη συλλογή τους. Το Smithsonian, για παράδειγμα, κατέχει ποσότητα του βαρβιτουρικού και της κινίνης για την ελονοσία του Charles Lindbergh από τη δεκαετία του 1930 καθώς και τα βοηθήματα ύπνου των αστροναυτών του Apollo.

Ακόμα, μερικά από τα μπουκάλια προς πώληση δεν είναι εντελώς άδεια. Ένα φιαλίδιο για την προμήθεια μεθαδόνης του William Burroughs, το οποίο εμφανίστηκε το 2013 στις Galleries PBA στο Σαν Φρανσίσκο, προσαρμόστηκε από έναν επόμενο ιδιοκτήτη σε ένα μίνι-μνημείο για τον συγγραφέα. Είναι γεμάτο με βρωμιά και βότσαλα από τον τάφο του Burroughs στο Σαιντ Λούις, καθώς και ένα κάλυκα από το όπλο του (πιθανώς όχι το όπλο με το οποίο σκότωσε τη δεύτερη σύζυγό του Joan Vollmer το 1951). Όλα μαζί πουλήθηκαν σε δημοπρασία για 1.320 δολάρια.

Ο Darren Julien, ο ιδιοκτήτης των Julien Auctions, λέει στο Atlas Obscura ότι μερικά από τα  συνταγογραφημένα φιαλίδια του Elvis πρωτοεμφανίστηκαν  στην αγορά από έναν φαν που έψαξε στα σκουπίδια του καλλιτέχνη. Όταν τα μπουκαλάκια εμφανίζονται σε σπίτια, μουσειακές αίθουσες ή αίθουσες πώλησης πλειστηριασμών, «οι άνθρωποι γοητεύονται» όπως λέει ο ιδιοκτήτης του οίκου.

Μπουκάλι συνταγογραφημένου φαρμάκου του Elvis Presley (1976)

Η αγορά έχει γίνει τόσο επικερδής ώστε μερικές διασημότητες λαμβάνουν προφυλάξεις για να προστατευθούν από τους κυνηγούς αναμνηστικών που ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων τους. Όταν πετάνε τα άδεια μπουκαλάκια με τα φάρμακα, ο Julien λέει, «αφαιρούν τις ετικέτες».

Η Margaret Barrett, διευθύντρια ψυχαγωγίας και μουσικών αναμνηστικών στο Heritage, διαθέτει δύο από τα φιαλίδια του Capote, τα οποία αρχικά περιείχαν τα καταπραϋντικά, ένυδρη χλωράλη και Tuinal. Ένα κοκτέιλ παρόμοιων συνταγογραφημένων φαρμάκων βρέθηκε στο αίμα του όταν πέθανε το 1984, στα 59 του. Η Barrett λέει ότι «πρόσθετε άλλα φάρμακα και στα δύο δοχεία» και μερικές φορές έκρυβε τις χειρόγραφες οδηγίες στο εσωτερικό τους σημειώνοντας τις ποσότητες του καθενός που έπρεπε να λάβει.

Φιαλίδια που ανήκαν στον Truman Capote

Η Barrett κρατά τα φιαλίδια σε ένα ράφι στο σπίτι της, τοποθετημένο μαζί με τα βιβλία. Οι επισκέπτες στο σπίτι της συχνά υποθέτουν ότι οι συνταγές προορίζονται γι `αυτήν και προσπαθούν να μην επικεντρώνουν τα μάτια τους εκεί, έτσι ώστε να μην φαίνεται να είναι αδιάκριτοι για τα προβλήματα υγείας της.

Αλλά διαβεβαιώνει τους καλεσμένους της ότι «δεν μπορείτε να βοηθήσετε, αλλά κοιτάξτε». Συγκρίνει την περιέργεια των ανθρώπων για τα αντικείμενα του Capote με την κακή συνήθεια που έχουν κάποιοι να ψάχνουν τα ντουλαπάκια φαρμάκων των φίλων τους.

Άλλα οικεία ιατρικά αντικείμενα ειδώλων της ποπ κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένων των ακτίνων Χ του Elvis, έχουν επίσης τραβήξει την προσοχή των πελατών στις δημοπρασίες.

Ένα φιαλίδιο της Marilyn Monroe από το φαρμακείο της Schwab στο Χόλιγουντ για το Phenergan, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλλεργιών, με ημερομηνία 1 Ιουνίου 1961

Ο Scott Fortner, ένας μεγάλος αγοραστής και μελετητής των πρώην περιουσιακών στοιχείων του Marilyn Monroe που δανείζει ευρέως αντικείμενα στα μουσεία, κατέχει μπουκάλια από τις οφθαλμικές σταγόνες και τα αντι-αλλεργικά χάπια της ηθοποιού. Έχει αγοράσει και άλλα συναφή έγγραφα, τα οποία αποθηκεύει σε ένα μεταλλικό ντουλάπι που η Monroe χρησιμοποιούσε στα σπίτια της. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το τηλεγράφημά της προς τον ψυχιάτρό της στο Beverly Hills (κατά καιρούς πήγαινε για θεραπείες κάθε βδομάδα) όπου του εύχεται μια ευτυχισμένη επέτειο.

Ένα τιμολόγιο από το φαρμακείο της στο Μανχάταν το οποίο αναφέρει ένα από τα φάρμακά της ως «ανανεωμένη διπλή ποσότητα». Ο Fortner έχει επίσης αποκτήσει βάζα από τις κρέμες προσώπου της και τους τελευταίους μήνες διέσωσε προσεκτικά τούφες των μαλλιών της που βρήκε σε ένα από τα αγαπημένα της σακάκια, της συλλογής του.

Λόγω της εστίασής του στα αντικείμενα που της ανήκαν, όπως λέει, δεν ενδιαφέρεται πολύ για ιατρικά αρχεία όπως οι ακτινογραφίες του στήθους της που μπορεί να έχει πάρει το νοσοκομειακό προσωπικό. Και έχει ως αυστηρό όρο να μην αποκτήσει τίποτα τόσο αδιάκριτο και νοσηρό όσο το ζευγάρι εμφυτευμάτων μαστού που μαζεύτηκαν από τα σκουπίδια του νεκροτομείου όπου είχε μεταφερθεί η σωρός της Monroe.

Λέγεται ότι προορίζονταν για χρήση στο ταριχευμένο πτώμα της.

Ένα τιμολόγιο για τέσσερις ιατρικές συνταγές από το Smith Pharmacy, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 1956, απευθυνόμενο στην Marilyn Monroe Productions,  με χειρόγραφο σχόλιο «MM», πιθανότατα τα αρχικά της Marilyn, εγκρίνοντας την πληρωμή για αυτή την δαπάνη

Ο Fortner επισημαίνει ότι αντί για αντικείμενα τέτοιου είδους, υπάρχουν πολλά άλλα συναισθηματικά ισχυρά υλικά για συλλέκτες, τα οποία θα ήθελε να γνωρίζουν οι θαυμαστές της.

Σε όλη την ταραχώδη καριέρα της, ενώ άλλαζε συζύγους και κινηματογραφικές προσωπικότητες ξανά και ξανά, θυμόταν με κάποιο τρόπο να διατηρήσει τα δικά της αναμνηστικά κάτω από τις αποδείξεις φαρμάκων και τις σταγόνες για τα μάτια.

Οι οφθαλμικές σταγόνες που συνταγογραφήθηκαν στη Marilyn Monroe (τότε κα Arthur Miller) στις 21 Μαΐου 1960,  από το φαρμακείο Schwab του Λος Άντζελες, συνοδευόμενες από το κουτί του φαρμακείου

«Φύλαγε τα πάντα» λέει ο Fortner.  «Δεν πετούσε τίποτα».