Τζίμι Χέντριξ : Ο Mανώλης Χιώτης παίζει κιθάρα καλύτερα από εμένα

 

p1bittgk9m11mq1hcb9hbqp71isd4_X42Y30_1170x557


Τζίμι Χέντριξ. Σπουδαίος Αμερικανός  τραγουδιστής και συνθέτης που θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής. Το 1961 ξεκίνησε να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Είναι ο άνθρωπος που άνοιξε νέους ορίζοντες στο είδος της μουσικής, χρησιμοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τους ηλεκτρικούς ενισχυτές καθώς και τις δυνατότητες της μουσικής μίξης. Πέντε χρόνια αργότερα μετέβη στο Λονδίνο όπου και δημιούργησε ως Τζίμι Χέντριξ, μαζί με τους Μιτς Μίτσελ στα τύμπανα και τον Νόελ Ρέντινγκ στο μπάσο, το φημισμένο συγκρότημά του, The Jimi Hendrix Experience. Γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία και τα τραγούδια του αγαπήθηκαν από όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους:  «Hey, Joe`», «Purple Haze» και «The Wind Cries Mary`». Στις 18 Ιουνίου του 1967, ο Τζίμι Χέντριξ κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ του Μόντερεϊ, βάζει φωτιά στην κιθάρα του.

Το1968, το συγκρότημα διαλύθηκε και τον αμέσως επόμενο χρόνο, ο Χέντριξ συνέχισε με το συγκρότημα Band of Gypsys. Στο  φεστιβάλ του Γούντστοκ στις 18 Αυγούστου του 1969, κάνει μία από τις πιο γνωστές εμφανίσεις του όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε μια διασκευή του Εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Mανώλης Χιώτης. Σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Κορυφαίος, θα λέγαμε, αφού είναι εκείνος που έφερε επανάσταση στην ελληνική μουσική και στο λαϊκό τραγούδι. Πώς; Επινόησε την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού, δημιουργώντας το πρώτο «κοσμικό κέντρο».

Έζησε μια ζωή γεμάτη περιπέτειες, συγκινήσεις και απρόβλεπτες συναντήσεις.

Ποιό είναι το κοινό τους σημείο;

Ο Μανώλης Χιώτης καθιερώθηκε στη διεθνή κοινή γνώμη από τον  Τζίμι Χέντριξ.

Είναι ελάχιστοι εκείνοι που γνωρίζουν τη συνάντηση του Mανώλη Χιώτη με τον Τζίμι Χέντριξ στο Σικάγο.  Κάποτε ο Χιώτης περιόδευε στην Αμερική και ο Χέντριξ τον άκουσε να τραγουδά το «Την έδιωξα κι όμως την αγαπώ» . Του έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση η εξαιρετική ταχύτητα με την οποία έπαιζε χωρίς να χάνει ούτε μία νότα. Τον γοήτευσε επίσης, και ο ήχος της κιθάρας αλλά και του μπουζουκιού. Επιδίωξε, λοιπόν, να τον ακούσει ξανά και ξανά. Η Μαίρη Λίντα θυμόταν ότι τους άρεσε να συζητούν τόσο για τη μουσική, όσο και για τα μυστικά της. Ήταν το 1965 όταν οι δυο τους, έπαιζαν σε διπλανά μαγαζιά και ο Χέντριξ είπε τη θρυλική φράση  «Ο Χιώτης παίζει κιθάρα καλύτερα από εμένα». Και είχε απόλυτο δίκιο!Ήταν ένα σπάνιο μουσικό φαινόμενο!

Επισκέφθηκε τη μουσική σκηνή που εμφανιζόταν ο Χιώτης πολλές φορές και δήλωνε εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα με την οποία έπαιζε χωρίς να χάνει ούτε μια νότα.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καθαρότητα και την αυθεντικότητα της μουσικής του Μανώλη Χιώτη…

Επιλέξαμε κάποια από τα τραγούδια τους που αγαπήθηκαν…