Το μωβ ψωμί είναι το πρώτο ψημένο superfood

p1bg7tbu2hh441iug110h16pk1til4_944x449


Το μωβ ψωμί ανακαλύφτηκε από επιστήμονες στη Σιγκαπούρη,ενώ όπως λένε είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, κατασκευασμένο από φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

«Η πρόκληση ήταν να δούμε αν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη φόρμουλα του ψωμιού χωρίς να αλλάξουμε την ομαλή υφή του άσπρου ψωμιού που πραγματικά αγαπούν οι άνθρωποι”, λέει ο Zhou Weibiao, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει τόσο ξεχωριστό αυτό το ψωμί;

Η προσθήκη ανθοκυανινών, μία ουσία από το μαύρο ρύζι, η οποία αντιδρά με τα ένζυμα του αμύλου, για αυτό και χαρίζει αυτό το μωβ χρώμα στο ψωμί.

Επιπλέον, το εκπληκτικό με το μωβ ψωμί είναι ότι επιβραδύνεται το ποστοστό πέψης κατά 20%, ενώ το 80% των αντιοξειδωτικών διατηρείται στο ψωμί ακόμα και στο ψήσιμο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

“Παρά την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και τα συναφή οφέλη τους για την υγεία, η γνώση της χρήσης ανθοκυανινών ως συστατικού στα τρόφιμα είναι πολύ περιορισμένη”, συμπληρώνει ο καθηγητής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανθοκυανίνη βοηθά επίσης στην πρόληψη καρδιαγγειακών και νευρολογικών ασθενειών και καρκίνου, συντελεί στον έλεγχο της παχυσαρκίας και του διαβήτη, ενώ μπορεί να αναστείλουν τα πεπτικά ένζυμα και να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ο καθηγητής έχει ήδη προσεγγίσει εταιρείες και μελετά την έξοδο του μοβ ψωμιού στην αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες από το naturalsociety.com