ΚυπαρισσίαΠολιτιστικά - Εκδηλώσεις

O M. Kατσαρός, ο K. Παλαμάς είχαν προβλέψει την ανθρωπιστική κρίση μέσα από ποιήματα τους στην Kυπαρίσσια;

Δράττομαι της ευκαιρίας, έχοντας υπόψιν την πολύ δύσκολη εποχή που βιώνουμε. Την κρίση που έχει αρκετούς τίτλους. Είναι ανθρωπιστική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Λόγια και υποσχέσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί.Την ευθύνη έχουμε όλοι εμείς, οι Έλληνες πολίτες καθώς σκεπτόμαστε κυρίως το προσωπικό μας συμφέρον. Ορθότερο είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη να νοιαζόμαστε για το κοινωνικό καλό, καθώς είμαστε κοινωνικά πλάσματα που ζούμε στην κοινωνία.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ…
Είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν Έλληνες στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Τα τελευταία χρόνια ζω στην Αθήνα και βλέπω συχνά ανθρώπους στον δρόμο να υποφέρουν. Είχαν σπίτι και εργασία πριν “σκάσει” η κρίση. Είναι πολύ άσχημο να βλέπουμε πολιτικούς και επώνυμους να σπαταλάν χιλιάδες ευρώ τη στιγμή που ο άλλος επαιτεί για λίγο φαγητό. Λυπάμαι και ντρέπομαι γιατί θυμάμαι την Ελλάδα πριν από χρόνια, τότε που υπήρχαν δουλειές. Αλλά έτσι είναι, όταν έτρωγαν οι αδηφάγοι κυβερνώντες της Ελλάδος εδώ και πολλά χρόνια κι όλα έμοιαζαν καλά, στην πραγματικότητα σπαταλούσαν τα αποθέματα του κράτους μαζί με κάποιους επιτήδειους που βολεύτηκαν από εκείνους τους υψηλά ιστάμενους.Με αυτή την εισαγωγή μπορώ να περάσω στο θέμα.
Εμείς, που καταγόμαστε από μικρές πόλεις και χωριά έχουμε το σπίτι, πολλοί έχουν εργασία, όχημα και τα απαραίτητα. Δόξα το Θεό. Ωστόσο έχουν διαπραχθεί λάθη κατά το παρελθόν. Οι περισσότεροι από εκείνους που φέρουν και ασκούν εξουσία κάτι πήραν παραπάνω και κάποιοι άλλοι δεν ανταποκρίθηκαν στις υποσχέσεις των προς την Πολιτεία και τους πολίτες της. Και δεν αναφέρομαι στο παρόν, αλλά κυρίως στο παρελθόν.Παραδείγματος χάριν, τα χρόνια 1881 και 1882 επισκέφθηκε την Κυπαρισσία ο μεγάλος μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς. Τότε οι Κυπαρίσσιοι δεν είχαν ιδέα από τέχνη και συχνά τον χλεύαζαν.
Κι όμως ο Κωστής Παλαμάς που έγραφε στον Γαβριηλίδη, είχε γράψει πως συνάντησε ανθρώπους άγριους, σε μια αγγελική πολιτεία. Θαύμασε την άνω πόλη στην οποία και έζησε κοντά στον αδερφό του. Ωστόσο, έπληττε καθώς δεν μπόρεσε να κάνει χωριό με τους ανθρώπους εκείνης της εποχής.
ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΟΥΣ “ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ”;
Γιατί τότε, την Κυπαρισσία είχε ρημάξει η φθορά που είχε επέλθει εξαιτίας των λεηλασιών του Ιμπραήμ και τόσων άλλων κατακτητών. Κι όμως τα πρωτόλεια ποιήματα του, τα έγραψε στην Κυπαρισσία. Αναφέρω το λουλούδι της ροδιάς (πράγματι, στον κήπο του σπιτιού του υπήρχε μια ροδιά). Έγραψε επίσης, τον δωδεκάλογο του γύφτου, που εμπνεύστηκε από το παζάρι που γινόταν τότε και που ακόμα και σήμερα γίνεται, πιο ήσυχα και πολιτισμένα. Πληγώθηκε από την αδιαφορία των κατοίκων της Κυπαρισσίας εκείνης της εποχή. Εδώ και χρόνια πολλοί καμαρώνουν, όπως κι εγώ για το πέρασμα του Κωστή Παλαμά από την Κυπαρισσία.
Όμως, δεν είναι απλώς το παράδειγμα του Παλαμά, αλλά και του Μιχάλη Κατσαρού, του ποιητή που καταγόταν απ’την όμορφη πόλη μας, Κυπαρισσία. Είχε πει, πως η Κυπαρισσία έχει πολλούς αρουραίους και κατά πάσα πιθανότητα αναφερόταν στο κακό ελάττωμα των κατοίκων ιδίως την εποχή εκείνη, να κουτσομπολεύουν ότι κινείται. Η Κυπαρισσία έχει εισπράξει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά σχόλια, και αυτό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον πολιτισμό και την παράδοση και προσπαθούν αθόρυβα, διακριτικά και με αγάπη να αναδεικνύουν την πολυαίωνη Πολιτεία. Επιστρέφω όμως στο πολιτικό ζήτημα με το οποίο και ξεκίνησα να γράφω το παρόν άρθρο. Ο Μιχάλης Κατσαρός, ο σπουδαίος αυτός ποιητής, είχε γράψει την περίφημη Διαθήκη, το γνωστό Αντισταθείτε. Θα παραθέσω κάποιους στίχους που είναι προφητικοί και αναφέρονται στους κακούς πολιτικούς.

Ἀντισταθεῖτε στὸ φόρο
Ἀντισταθεῖτε
σ᾿ αὐτὸν ποὺ χαιρετάει ἀπ᾿ τὴν ἐξέδρα ὦρες
ἀτέλειωτες τὶς παρελάσεις
Ἀντισταθεῖτε πάλι σ᾿ ὅλους αὐτοὺς ποὺ λέγονται
μεγάλοι
στὸν πρόεδρο τοῦ Ἐφετείου ἀντισταθεῖτε
στὶς κολακεῖες τὶς εὐχὲς τὶς τόσες ὑποκλίσεις
ἀπὸ γραφιάδες καὶ δειλοὺς γιὰ τὸ σοφὸ
ἀρχηγό τους.
ὡς καὶ σὲ μένα, σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ
ἀντισταθεῖτε.

Τότε μπορεῖ βέβαιοι νὰ περάσουμε πρὸς τὴν
Ἐλευθερία.

Κάτι ήξερε ο ποιητής. Καθώς εάν είχαμε κρατήσει μικρό καλάθι, θα είχαμε πιστέψει τις λιγότερες από τις πολλές υποσχέσεις των μεγάλων και τρανών πολιτικών της Ελλάδος μας. Μήπως είχε δίκιο ο ποιητής που έλεγε να αντισταθούμε? Αν και χρόνια τώρα έχουμε καταλάβει πως έχει το πολιτικό σκηνικό, αντισταθήκαμε όσο έπρεπε?
Προφητικά τα λόγια των ποιητών μας για τους πολιτικούς μας.
Ο Γιώργος Σουρής είχε γράψει χαρακτηριστικά: Δυστυχία σου, Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς! Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;…
Διονύσιος Γεωργογιαννόπουλος- Θεολόγος, εκπαιδευτικός

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button