Προεκλογικά σποτ που άφησαν εποχή

 

MIEKROAL


Από τις λαοθάλασσες του ΠΑΣΟΚ του ’80 και του ’90 έως και τον μικρό Αλέξη και το τρενάκι του Πάνου Καμμένου οκτώ περίπου μήνες πριν, τα τηλεοπτικά προεκλογικά σποτ έδιναν πάντα μπόλικο υλικό για συζήτηση και, πολλές φορές, για σάτιρα. Μπορεί να μην ήταν πάντα πετυχημένα, πολλά από αυτά όμως κατάφεραν να αποτυπωθούν στη μνήμη μας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το «ΘΑΣΟΚ» και τον Κώστα Σημίτη, τα «πράσινα παπαγαλάκια» της ΝΔ, τις απίθανες διασκευές του «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα», το τζιπ του Τζανετάκου, ακόμη και τη σάτιρα-έκπληξη της ΚΝΕ στις ευρωεκλογές του 2014.

Καθώς η χώρα οδηγείται για άλλη μια φορά στις κάλπες, είπαμε να θυμηθούμε ορισμένα προεκλογικά σποτάκια που άφησαν εποχή…

Οι λαοθάλασσες του ΠΑΣΟΚ και η Πολιτική Άνοιξη του Α. Σαμαρά

 

 

Τηλεοπτικά σποτ μιας άλλης εποχής… Το 1993, οι λαοθάλασσες του Ανδρέα Παπανδρέου πρωταγωνιστούν στα βίντεο το ΠΑΣΟΚ. Έβερτ, Βαρβιτσιώτης και Σουφλιάς υπογραμμίζουν τα κατορθώματα της ΝΔ. «Το αύριο θα νικήσει» υπόσχεται η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά σε ένα «εκρηκτικό» σποτ, ενώ ο Συνασπισμός προτρέπει του Έλληνες να πάρουν «την αριστερή στροφή ανοιχτά».

Το «Νέο ΘΑΣΟΚ» του Κώστα Σημίτη

 

 

Τα «θα» του Κώστα Σημίτη σε ομιλία του τον Σεπτεμβρίου του 1996 στο Περιστέρι ενέπνευσαν τη ΝΔ, η οποία… μέτρησε και τα 35. «Νέο ΘΑΣΟΚ. ΘΑ το ψηφίσετε;» ήταν η ατάκα που συνόδευε το βίντεο.

«Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε»

 

Μια από τις προεκλογικές ατάκες που χαράχτηκε περισσότερο στη μνήμη μας για τη σάτιρα που ενέπνευσε. Η εκστρατεία της ΝΔ στις εκλογές του 2000 με σύνθημα «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε» έμεινε στην ιστορία για τις εμπνευσμένες διασκευές των «Αμάν», που είχαν ως αποτέλεσμα όλοι -λίγο πολύ- να καταλήξουμε να σιγοτραγουδάμε το σύνθημα.

 

 

 

Τα πράσινα παπαγαλάκια

 

 

«Καταστροφή! Καταστροφή! Φόροι! Φόροι! Θα χάσεις το σπίτι! Θα μείνεις χωρίς δουλειά»… Ένα σποτ της ΝΔ που έγινε αντικείμενο συζήτησης το 2009. Η ΝΔ απαντά στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ με τα «πράσινα παπαγαλάκια» που σπέρνουν τον πανικό, τονίζοντας: «Εσύ, ξέρεις την Αλήθεια – Νέα Δημοκρατία».

«Και η Ελλάδα κύριε;»

 

«Και η Ελλάδα κύριε; Δεν είναι; Γιατί;» αναρωτιέται μια μαθήτρια απευθυνόμενη στον δάσκαλό της που παραθέτει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα ακόμη βίντεο που είχε προκαλέσει αίσθηση το 2012, με τη ΝΔ να υπογραμμίζει πως «Με το μέλλον των παιδιών μας, δεν παίζουμε».

 

Το σποτ-απόλαυση του κινήματος ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ

 

Για το τέλος αφήσαμε ένα απολαυστικό βίντεο της εκλογικής αναμέτρησης του Ιανουαρίου του 2015. Το προεκλογικό σποτ του Κινήματος ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ – Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Παπανικόλα, έγινε viral στις προηγούμενες εκλογές. Ένα τραγούδι περιέγραφε τις βασικές αρχές του κόμματος, τις οποίες ανέλυαν στη συνέχεια οι βασικοί εκπρόσωποί του: ο κ. Παπανικόλας, ο νέος… Κολοκοτρώνης και ο… απόγονος του Παπαφλέσσα!